Våra hästar

distinguido_2016-05Distinguido LIV, P.R.E-hingst född 2009.

Distinguido anlände från Spanien i slutet av september 2012 och var då i princip helt ohanterad, då han hade levt “som vild” bland bergen i Malaga. Detta innebar att han inte var van vid att ledas i grimma, stå i box, eller i övrigt hanteras och vara nära människor. Hans hovar var nog aldrig verkade. När han kom till oss var han en mycket rädd häst och vågade inte närma sig människor.

Idag är han en vänlig, men försiktig och lite nervös individ, blir lätt spänd. Han är inte så modig, men vi jobbar på att få honom tryggare och våga ta för sig mer.


gibson_2016-09Vithatts Gibson, Welsh Cob-valack född 2012.

Gibson kom i Eriks och min ägo när en vän till oss beslöt sig för att sälja sina hästar. Gibson blev alltså till salu och hade då gått på bete tillsammans med Distinguido under sommaren 2013. Vi tyckte att Gibson och Distinguido var så bra kompisar att vi inte ville skilja dem åt, så vi behöll Gibson kvar här.

Gibson är mycket lättlärd, nyfiken och positiv, och brukar charma de flesta. 🙂

 


galileo_2016-09Galileo XXIII, P.R.E-hingst född 2012.

Erik och jag köpte Galileo i mars 2015, för att han skulle bli Eriks häst. Galileo kommer från samma uppfödare som Distinguido och de två har samma mamma. Han var relativt ohanterad när han kom hit men inte alls så skygg som Distinguido var, mentalt är han mer mogen att göra saker med.

 


mr_pommeroyMr Pommeroy, Welsh Cob-valack född 2014.

Mr Pommeroy kom till oss i juni 2016. Vi var då i ett läge då vi behövde ha en häst som lämpligt sällskap till Galileo, och när vi träffade Mr Pommeroy tänkte vi direkt att de två nog säkert skulle bli bra kompisar. Mr Pommeroy är en mycket nyfiken och vänlig kille.

 


Hästar vi minns

10264028_280157922156397_3994401143834365713_oTitan, Nordsvensk Brukshäst-valack född 2001.

Titan var den häst Erik och jag köpte när vi äntligen hade möjlighet att köpa en egen häst som vi kunde träna akademisk ridkonst med. Eftersom Bent Branderup uttryckt det som så i en tidning att vi här i Norden inte behövde importera dyra P.R.E, när vi hade en så fantastisk inhemsk ras att rida. Bent syftade då på Nordsvensken, men kanske då mer Kallblodstravaren, än Nordsvensk Brukshäst..! Nåväl, Titan var den häst vi köpte, och där började vår långa resa med häst.

Idag har Erik och jag inte längre kvar Titan, utan vi beslöt oss för att sälja honom när vi kom till en punkt i livet där vi var tvungna att se realistiskt på hur väl vi kunde ge Titan det han behövde. Med våra förutsättningar och drömmar om framtiden insåg vi att det bäst lämpade var att finna ett nytt hem till Titan. Hur gärna vi än ville ha honom kvar, så finns det en begränsning i hur mycket tid, ork och pengar man har på sitt konto, och därmed kan lägga på varje häst… 🙁

Idag tillbringar Titan sina dagar tillsammans med ett annat Nordsvenskt Brukssto, han har en sin flickvän igen, efter att Perla flyttade. Han rids ut, och tas ibland med på olika träningar – ett liv som jag tror Titan trivs mycket bra med.

När vi sålde Titan var han utbildad till samlad skritt, trav och galopp galopp. Halva steg/piaff, påbörjad skolhalt och lite passage-takt i traven när han hade bra dagar. Titan har passtaktig galopp av naturen och därför är galoppen en gångart som är extra svår för honom. Han har en grov och bred kropp. Att få honom med sig är inte alla gånger helt enkelt, och lätthet i ridningen är väldigt viktig då han annars blir tung på bogarna.

Titan är också den häst som jag gjorde mitt väpnarprov med, och som jag även visade longer- och markarbetsprov med, vilket han gjorde väldigt fint. Han är den häst som lärt mig att rida, för allt har jag och han fått kämpa oss till. Jag skulle säga att det är tack vare Titan som jag har varit tvungen att lära mig biomekanik och verkligen ha med mig förståelsen när jag rider och undervisar, eftersom hans kropp inte var lätt att jobba med. Trots att det många gånger var svårt och jag var på väg att ge upp, kan jag inte annat än vara tacksam för att ha haft Titan som läromästare under alla dessa år. 🙂


perla_2008_1Perla, Nordsvenskt Bruks-sto född 2004.

Perla var Eriks första häst och liksom med Titan, så blev det ögonblicklig förälskelse när Erik fick träffa Perla första gången. Hon kom in som en yrvind i stallet, två år gammal, full med energi. Perla och Titan har varit med oss på alla möjliga slags äventyr och hon är en helt fantastisk individ. Det enda som ställde till det för oss var att hon var ett sto, och vi bestämt oss för att bara ha pojk-hästar hemma. Vi kände redan när Perla var ung att hon verkade längta efter föl, men för oss passade det aldrig riktigt bra, vi tyckte inte att vi hade tillräckligt bra förutsättningar för det hemma.

Vi hade Perla fram till sommaren 2015, då vi lämnade henne för betäckning med Nordsvenska Brukshingsten Harpun. Vi hade då bestämt oss för att sälja henne, och det föll sig som så att ägarna till Harpun ville behålla Perla, så där fick hon stanna. 🙂

Perla är en mycket vänlig och känslig flicka. Hon är energisk, men absolut lyhörd, hon vore en utmärkt körhäst med sitt arbetssamma och lydiga temperament, och hos de nya ägarna kommer hon bli inkörd och visad för införande i stamboken.

Hitintills har Perla fått två föl, och vi hoppas på att hon får många fler. 🙂


gloria_juni_2013Gloria är en Svensk Ridponny, född 2009, som vi köpte i Motala, i början på 2011. Jag hade då relativt nyligen kommit hem från min praktik i Danmark och kände att jag ville ha en lite mindre och nättare häst, och då blev det Gloria. 🙂

Gloria hade en helbror som vuxit över D-ponnymått, så vi trodde att hon skulle bli uppåt 150 cm hög. Det visade sig dock att Gloria stannade på ca 140 cm och så nätt som hon ändå var, kände jag att hon var för liten och klent byggd för mig. Jag kunde inte känna att hon bar mig med lätthet, och därför beslöt Erik och jag mig för att sälja henne.

Det är inte lätt att sälja ponnyer, och särskilt inte små ponnyer, då de tyvärr ofta verkar gå från stall till stall. Turligen nog sökte Michelle Wolf, som är Table Master för Ridderskapet, en häst till en familj vars döttrar tränade hos Michelle och Engaarden Skole för Akademisk Ridekunst i Danmark. Sålunda blev det så att Gloria hamnade i Danmark.

Att sälja Gloria var den svåraste hästförsäljning som vi gjort… 🙁 Gloria är en otroligt vänlig och tillmötesgående liten ponny, hon har ett hjärta av guld. Hon försökte alltid sitt bästa, och hon var otroligt lättlärd här hemma hos oss. Hade hon varit en decimeter högre och lite grövre byggd, så hade vi behållit henne.