4 av 5 hästar tränade idag

Miljöträningen med Disto fortsätter, idag tog jag fram en lastpall istället för boll eller presenning. Tanken var att få Disto att kliva upp på pallen. Att nosa på pallen var inga problem, inte heller att krafsa på den med en framhov, men att kliva upp på den med båda framhovarna tog en liten stund. Disto är angelägen om att vara till lags, nyfiken, men samtidigt lite rädd av sig och när han blir rädd blir han liksom blockerad för allt annat. Med godis som motivation är det heller inte så svårt att få Disto att göra det mesta, för han är väldigt matglad, som synes på bilden. 😉
2014-09-18 15.15.53_2
När han klivit upp med båda framhovarna på pallen bad jag honom att ta upp en bakhov åtminstone. När han efter några minuter klivit upp med en bakhov också, så nöjde vi oss för dagen. 🙂 All denna träning med olika saker är för att få Disto tryggare med vad vi utsätter honom för, så att han vänjer sig vid olika redskap och snabbt övervinner sin rädsla för dem.

Med kapsonen på tränade jag på slutan i longeringen. Så länge Disto behåller koncentrationen går det fint och han vill gärna vara till lags. Nu försöker jag dämpa förstärkningen och få det att räcka med berömmande ord, istället för godis varje gång. Jag vill ha honom “lagom” motiverad, så att han inte slår knut på sig själv för att vara till lags och få något gott.
Idag försökte jag även få med hans yttre bog runt lite mer och det gick ganska bra. Han är så långbent och tar så stora kliv att det bara kan vara svårt att hinna med bra själv och få “lagom” stora kliv. I skritt förstår han spöhjälpen på ytter bak bra, han börjar bli ganska säker på den. I trav blir det lite svårare, han är lite osäker på om han ska sakta av till skritt, eller vad han ska göra, så jag försökte efter några steg med rumpan in att få honom att runda sig runtomkring mig igen och kliva in lite mer med inner bak. På detta sätt var det lättare att få honom att förstå att han skulle behålla traven. 🙂
Jag tänkte att jag ju alltid kan prova hur galoppen fungerar och om han kan ta slutahjälpen även där. Jag ska inte säga att det var klockrent, men jag upplevde åtminstone inte att bakdelen for ut på samma sätt som jag tycker att den mer har gjort förut. Jag tror att han inte kommer ha så svårt för att lära sig detta även i galopp.
Disto är ganska lik Gloria i hur lättlärd han är, däremot går han mycket lättare in i spänning än vad hon gjorde. Gloria höll sig för det mesta alltid lugn, hon kunde bli lite frustrerad om hon inte förstod, medan Disto blir nervös då istället.

När Disto var ute i hagen igen fick Gibson komma ut en sväng för att bli borstad och pysslad med. Sedan promenerade Erik runt med honom på ridbanan och tränade på att stanna och gå fram i skritt med Gibson vid sin sida. Erik höll också lite längre avstånd till honom och gick på en volt och tanken var att Gibson skulle söka kontakt och vända huvudet in mot Erik. Gibson är nyfiken av sig och tappar lätt koncentrationen, han är en typisk LBE-häst. För att motivera honom till att vara med oss försöker vi uppmuntra honom, och även förstärka med godis till en början åtminstone, att titta på oss och ta kontakt. Det blev inte så många minuters promenad, allt för att inte trötta ut honom. 🙂

Senare på kvällen tog Erik ut Umerio medan jag tog ut Titan. Jag funderade på hur jag skulle göra med kapson eller bridong och jag kom fram till att Titan är så pass säker på böjningen för sitsen, så jag har inga problem egentligen med den. Däremot behöver jag något att kunna be honom minska tempot för och även som verkar upplyftande på hans huvud, så jag bytte tillbaka till stång och bridong idag. Jag red faktiskt hela passet enbart på bridongen, stångtygeln hängde lös, men det var inget jag tänkte på direkt.
Jag började med att gå lite från marken, lite öppna och sluta och piruettvändningar. Jag iakttog hur Titan rörde sig i piruettvändningarna och i höger varv kliver han liksom mer åt sidan med höger bog, än uppåt och åt sidan. Han saknar lyftet i högerbogen. I vänster varv är det inga problem att ta sig runt, det är förstås svårt att se hur mycket lyft han får i höger bog, jag misstänker att det inte är så stort, men han kliver runt med det benet. Följden blir att piruettvändning åt vänster blir mycket bättre än piruettvändning åt höger där det känns som om han dyker framåt/neråt. Det känns som att det snarare är bogarna nu, än bakbenen, som är bekymret.
Jag konstaterade uppsuttet att Titan är väldigt lätt och fin för tyglarna mot bogarna, min sits och mina skänklar. Jag behöver inte göra mycket för att flytta hans bogar. Det enda som stör mig är som sagt att han ändock går framåt/nedåt på bogarna. Jag bad honom om att samla skritten på volt och även raka spår, öppna och sluta är inga problem, ej heller diagonalslutan. Piruetterna blir inte bättre än hur mycket han hänger på sina bogar tyvärr och hur pass förmögen han är till att ta korta, samlade steg. När hästen ska samla sig måste den korta av påskjutet baktill, och den kan inte kliva hur mycket inunder sig som helst heller utan inklivet undertill måste motsvara en sättning baktill för att frambenen inte ska börja luta inunder hästen. Det blev ganska mycket träning i samlad skritt, med avkortat påskjut och lite kortare kliv i allmänhet. Det som är svårt är att hålla samma takt i skritt men mycket mer på stället, utan att börja hänga på bogarna och det är här jag tycker tränsbettet gör sitt. Med tränsbettet kan jag lyfta upp honom lite mer och jag känner tydligare hur eftergiven han är i munnen. Jag får balansera mellan att kliva så lite framåt det går, men utan att tappa takten. Blir det för korta steg framåt, kortare än vad Titan klarar av, så blir han oren i skritten och får in någon slags tölt-takt, det känns genom att ryggen slutar svinga.
Jag provade att gå upp i så samlad trav jag kunde från samlad skritt, och sedan försöka samla traven ytterligare och gå ner till samlad skritt. Titan fick vila mellan varven genom att röra sig i fri skritt.
Det sista jag gjorde innan jag hoppade av var att ta upp samlad skritt igen och sedan försöka göra en samlad halt, där Titan kunde ställa upp sig någorlunda jämnt med sina hovar. Det blev hyfsat, bakhovarna kom bredvid varandra i alla fall. 🙂
2014-09-18 19.58.59_2

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.