Dagens träning med Distinguido

Distinguido är en häst som är väldigt flaxig i personligheten. För den som är bekant med natural horsemanship och Parellis Horsenality (länk svenska här och engelska här och det går att läsa mer på nätet) så tror jag Disto skiftar mellan RBI och LBE. Han är ena stunden rädd och ängslig och “fryser fast”, för att när han slappnar av kunna bli lekfull och busig. 🙂

Idag när jag skulle hämta Disto i hagen var han lite spänd och tillbakadragen. Umerio och Gibson är väldigt närgångna och då skyggar Disto ofta undan när de så att säga kommer i vägen. Disto är väldigt känslig för energinivåer. Om jag har andan högt uppe i halsen och är lite nervös (för att inte kunna hämta honom t ex) så speglar han det direkt. Känner jag mig osäker, blir han osäker.
Jag brukar därför ha med mig några godsaker ut i hagen, för att Disto ska övervinna sin rädsla och våga komma fram och ta en godis, för han är en riktig godisråtta! 😉 När han tar en godis och börjar tugga, blir han genast mindre spänd och det går bra att ta på grimman. Han får beröm mest hela tiden för att han törs och stannar kvar.

När grimman väl är på är det inga problem att gå med honom och då har oftast hans hagkompisar tappat intresset.

Inne på stallgången verkade Disto lite spänd. Han tycker ljudet, kanske även känslan, av piggborsten är obehagligt. Han fick finna sig i att bli borstad, men jag berömde honom och stack till honom godisar lite då och då, så han slappnade av mer och mer.

Ute på ridbanan kändes han lugn och trygg, hans ögon var lugna. Jag började med att be om överträdelse på volten och hålla undan inner bog, jag noterade små skillnader i detaljer och känsla för hur han höll undan bogen. Förståelsen för bakdel in var bra och han kunde röra sig i sluta och piruettvändning. Disto har så långa ben och kort rygg att det inte alltid är lätt att få benen att gå i den riktning jag har tänkt mig. 😉 Idag vet jag inte riktigt hur han bar sig åt, men han rörde sig märkligt i volt i höger varv. Han gjorde något underligt med höger fram, han är så reaktiv på mina hjälper att jag ibland blir konfunderad över vad jag gör som får honom att göra på ett visst sätt. Det ska bli intressant att höra vad Christofer nästa vecka säger om Disto och hur Christofer kan hjälpa mig. Christofer är mycket mer van vid känsliga hästar än vad jag är, och han kan små nyanser med sitt kroppsspråk, så jag tror jag kan få en hel del nyttig hjälp där. 🙂

I longeringen idag funkade sluta i både skritt och trav, även om det ibland blir lite hastiga, abrupta avbrott i traven, så svarade Disto fint. I skritten kan han utan problem gå sidvärtes mot mig, han är så känslig för kroppsspråk och vill gärna vara till lags (och få en godis) så jag vet inte vad mer jag ska säga än att han är en väldigt rörlig häst!

Det sista jag gjorde för dagen var att försöka fota Disto. Det är nästan hopplöst, för han kommer så gärna fram och undrar vad jag gör, därför blir det nästan uteslutande närbilder på honom.
2014-10-03 13.28.11
Efter fotande tänkte jag att jag i alla fall tar fram uppsittningspallen och hänger lite själv på Disto. Givetvis blev han lite spänd och sänkte ryggen, flyttade sig lite bort från pallen. Då klev jag ner och pekade med handen mot hans bakdel och vips så var han på plats igen. Som sagt, smidig häst. 😉

2014-10-03 13.33.38
Sedan gick det faktiskt bra att stå på pallen, hänga över honom och ge honom en godis på andra sidan. Jag tränade så några minuter från varje håll, sedan var dagens träning över. 🙂

 

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.