Träningen med Titan fortsätter

Vädret fortsätter vara lagom varmt och inbjuda till träning med häst om morgonen. 🙂 Titan fick komma ut på ridbanan en stund på morgonen idag för att fortsätta gårdagens träning. Titan är en “varannandagshäst”, ena dagen känns han jättefin och pigg och kan ta i hur mycket som helst, medan nästa dag känns han trött och tung och orkar bara lite. Idag kändes han kanske inte väldigt pigg, utan snarare lite loj, men jag känner att jag måste försöka hitta ett sätt att träna honom de dagarna också.

Efter att ha skrittat fram några minuter i båda varven och friskt tempo framåt, bad jag Titan att samla sig i skritt. Jag fokuserade liksom igår på att få honom lite högre och lättare framtill och försöka få honom att sätta sig mer baktill. När han inte orkar riktigt så börjar han gå på linje med sina bakben. Detta är inte bra, men jag finner det lite svår att balansera riktigt i hur jag ska göra. Om jag låter honom gå för mycket framåt får jag nästan säkert mer skjutkraft. Istället för att han sträcker bakbenen framåt, vill jag få honom att vinkla dem lite mer. Jag får känslan av att Titan är lättare i rumpan än vad han är i bogen, så han behöver kunna komma lite högre framtill tror jag. Det kändes som om han stundvis blev lite högre framtill, och därmed lägre baktill och han böjde mer på lederna i bakdelen, främst hasen vad jag kunde se.

Jag bad Titan samla skritten och även gå upp i travtakt för det. Jag provade med att knacka med spöet högst upp på korset för honom för att få honom att byta takt, att få mer kraft i rörelsen. Det gick ganska fint. När det var svårt flyttade jag spöet till skanken istället och då fick jag ett stånkande till svar och en kraftansträngning upp i travtakt. Titan förstår nog vad jag vill, men jag tror att det mycket handlar om ork just nu. Jag försöker peppa honom så mycket jag kan, och när han anstränger sig får han beröm, vila, godis och mjuka klappningar. 🙂

Takten är inte alltid helt ren, men vi får några bitar i taget. Får jag ren takt, får jag också mer framåt. Får jag mer på stället, tappar jag lite takt. Jag försöker att balansera dessa två mot varandra, behålla takten men bli ännu mer på stället genom peppning och lätt fysisk anvisning med spö och hand.

Jag tror att jag måste vara ihärdig och verkligen peppa Titan till att ta i mer, precis som om han skulle dra stockar i skogen och man “hejar på” hästen där, så får jag “heja på” honom på ridbanan. “Ja, kom igen då, lite till, duktig pojke!”. Det blir några få riktigt bra steg åt gången, däremellan några halvdana. Jag tycker dock inte att han ligger på i hand nu, utan han förstår att det är mer på stället och högre han ska vara. Jag får se upp så att jag inte bromsar honom så mycket att han försöker gå ner med huvudet och hänga på frambenen, utan uppmuntra honom till att till och med gå lite över hand, hellre än för djup. Som sagt, en balansering. 🙂

Efter passet verkade Titan väldigt avslappnad ändå, för så fort han förstod att han inte behövde ta i mer, och jag bad honom om öppna på volt, så hängde han ut snoppen med en gång. Sedan fick han gå i öppna och sträcka inner bak tydligt framåt nedåt och nu fick han också sträcka ut huvud och hals framåt/nedåt.

Avslutningsvis fick han trava på volt, lös runtom mig, lite trav i båda varven. I höger varv vill han gärna galoppera centrerat runt mig men jag måste faktiskt tillstå att den galoppen ändå har blivit bättre med träningen. Vanligtvis kastar han upp huvudet och sänker ryggen. Idag var han rundare över ryggen och hävde sig inte upp lika mycket med huvudet, vad jag kunde se. Han fick avsluta med att visa galopp i höger varv, mycket beröm och sedan gick vi nöjda och belåtna ut från ridbanan. 🙂

2014-10-03 08.18.38

2 kommentarer

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.