Distinguidos tredje pass för Christofer

Eftersom det inte var några lektioner i måndags tog jag igen mitt tredje pass idag, nu är det bara två pass kvar! Först känns fem pass mycket men när några är genomförda känns det som om de försvunnit i ett nafs.

Christofer började träna sina sina hästar, och berättade lite om sina tankar med vad han försöker uppnå. Han pratade mycket om rundhet över ryggen, och det är viktigt. Jag tänker som så att mina skänklar ska aktivera Titans magmuskler eftersom det då får ryggen att välvas. Man måste våga inverka med skänklarna men vara medveten om vad man vill uppnå och hur det funkar på just den hästen man då sitter på.

Disto tränade jag från marken, så klart. Följsamheten var bättre, han lär sig snabbt och jag var också mer avslappnad idag. Jag fick träna på att Disto kunde göra sluta i longering utan att sakta ner tempot, i både skritt och trav. Som motpol till detta fick jag också ta ner slutan till halt i båda gångarterna. Det som var lättast var det senare. 😉 Christofer framhöll att det är viktigt att få en häst som Disto att inte bli för kort, för det kan han så bra av naturen, och så är det ju. Det funkade faktiskt ändå bra att få honom att hålla samma takt och tempo i slutan, han lär sig fort även om han kan bli lite osäker. Ordet “bra!” och en godis hjälper till väldigt fint, det är ibland bra att hästen är en godisråtta. 😀

Jag fick tänka på vilken position bredvid hästen jag höll för att få mer framåt/nedåt eller uppåt/bakåt, dvs samlande effekt. Position från hästens bog och framåt, eller från hästens bog och bakåt gör skillnad för hästen.

Jag fick försöka få rundhet även i galoppen så att den inte bara blir framåt utan att Disto välver sig över ryggen. Höger galopp gick lättare, i vänster behövde han större volt för att hålla igång galoppen. Med större volt är det också svårare att nå hästen och kunna inverka i skänkelläget. Jag tycker att Disto jobbade fint och fick upp ryggen fint i några språng i alla fall. 🙂

Det blev två pass för Christofer idag, med ungefär lika upplägg. På eftermiddagen tränade jag själv och hjälperna går bättre och bättre. Jag kunde lägga till spöet i skänkelläget och få honom att runda sig kring mig.

Disto lär sig väldigt fort och jag måste vara noga med min tajming. Både i hjälperna, beröm och eftergift. 🙂

20141008_171744

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.