Förståelse, lydnad och ork

Under veckan i Hällekis har jag upptäckt hur lätt Distinguido har för sig. Förr, när jag haft med mig Titan, har jag alltid varit orolig för hur mycket han orkar. Han har ofta gått bra de första passen, men det har varit svårt att träna honom själv, för han har liksom inte ork till det. Titan är oftast en “varannandagshäst”, ena dagen går allt jättebra, och nästa dag funkar knappt något. Det är inte alltid från dag till dag, utan det kan gå några dagar mellan träningen och så upptäcker jag att han har en dag då har inte orkar nästan något.
Med Distinguido var jag orolig för att det skulle vara på samma sätt, för jag är så van vid det. Jag var därför lite rädd för att träna honom flera gånger per dag, men faktum är att det inte var några som helst problem för Disto. För varje pass förstod han bara mer och mer och var bättre på hjälperna! Allt var så lätt för Disto. 🙂

När man tränar sin häst behöver den först och främst förstå vad man menar, det gäller att man som tränare är tydlig med vad man vill och förklarar det bra för hästen. Om hästen förstår, så måste den därefter också vara lydig nog för att utföra det människan önskar. Finns även lydnaden på plats, handlar det sedan om ork. I Titans fall har han oftast Förståelsen på plats, men sedan gör bristen på ork att han blir olydig. När han förstår, men inte orkar utföra det jag önskar, blir han oftast istället olydig på hjälperna.

Perla är en häst som inte har så stora förutsättningar fysiskt sett, men mentalt kan hon ta i så att hon storknar, hon gör egentligen mer än vad hon orkar, och blir så gott som aldrig olydig på hjälperna även fastän hon egentligen inte orkar. Naturligtvis märker man på henne när det blir för jobbigt, men hon försöker alltid ändå.

2014-10-11 14.18.20

Som hästtränare gäller det att kunna skilja på när hästen inte förstår, när den är olydig och varför den i så fall är olydig. Med Titan vet jag att han alltsomoftast gör som jag ber honom, men när jag ber om mer än vad han orkar, har han lätt för att bli olydig. Samtidigt är det så att när saker och ting är så jobbiga för honom, undviker han allra helst att göra dem. Han som är byggd med en så stor och tung framdel tycker det är väldigt jobbigt att jobba i samling. Ska man bli bättre på något, så krävs det dock att man tränar på det. Nu tycker jag att Titan är väldigt fin på både sits, tyglar och skänklar 🙂 , men det som är nästa tröskel att kliva över är mer samling och att verkligen kunna bli mycket starkare och orka sätta sig mer på bakdelen. Jag märker att Titans galopp stadigt blir bättre och det är ett gott tecken på att han jobbar på rätt sätt. Fortfarande vill han förstås gärna häva sig runt när volten blir för liten, men ju starkare han är, ju bättre blir galoppen. Just nu försöker jag få honom att vinkla sina bakben mer, att inte bara vinkla korset, utan att även vinkla knäled och hasled mer. För Titans del är det mycket jobb för att uppnå detta, medan jag tror att Disto skulle ha mycket lättare för sig både sett till mentalitet och kroppsbyggnad förstås.

Vad har du för häst hemma, och har du förståelse och lydnad på plats?

 

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.