Att rida hästen i “rätt form”

Lite då och då dyker det upp frågor på olika Facebook-grupper om varför hästar rids bakom lod, i rollkur osv. Jag tror verkligen inte att de flesta människor är så illvilliga att de medvetet rider sina hästar i en form som är dålig för dem, utan det är helt enkelt för dålig kunskap om ryttarna om hur och varför man ska rida hästen på ett visst sätt, och inte på ett annat.

Vi matas ständigt med bilder på dressyrryttare och allra oftast går hästarna bakom lod på dessa bilder. Kanske instruerar också ridläraren på ett sådant sätt att denne berömmer när hästen går bakom lod. När vi har matats med tillräckligt många bilder och sett tillräckligt många rida hästarna bakom lod, har det skett en normaliseringsprocess och vi börjar tycka att det ser fint ut och att det är rätt och riktigt så. Bakom lod har blivit normalt och när någon häst faktiskt verkligen går korrekt med nacken som högsta punkt och nosplanet väl framför lod, då blir den istället nerdömd som att hästen går över hand. Det ligger mer bakom förståelsen av “bakom hand” än så, det räcker inte att titta på hästens nosplan. Beroende på hästens huvuds form så är nosplanet i olika lägen när hästen faktiskt går i korrekt form. Det man istället kan titta på är en lodrät linje dragen genom hästens öga och mungipa, den linjen är troligen mer korrekt än att titta på nosplanets linje. För att förstå när en häst går korrekt eller ej, krävs kunskap om biomekanik, en djupare förståelse om vad som ska ske och förutsättningarna för att det ska kunna ske.

Ridkonsten är under ett ständigt upptäckande, vi är inte ensamma i vår tid om att ha olika idéer om hur hästar ska ridas och tränas, utan så här det nog nästintill alltid varit. De äldsta bevarade skrifterna om ridkonst är från Xenophon’s tid. Det har funnits andra skrifter innan dess, Xenophon hänvisar själv till Simons bok, men denna finns tyvärr inte bevarad.

Idag finns det en utmärkt hemsida som berättar om hästens biomekanik. Oavsett vilken ridstil man ägnar sig åt, går biomekaniska fakta inte att bortse från. Denna sida var en av de första som jag läste när jag kom i kontakt med akademisk ridkonst, det var då jag började upptäcka hur stor världen inom ridkonst var. Sidan jag talar om heter Sustainable Dressage. Titta gärna in på den och fördjupa dig i den. 🙂

Skärmavbild 2014-10-21 kl. 13.05.25

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.