Titan i samlad galopp

Ikväll red jag Titan samtidigt som Erik red Perla på ridbanan. Vår ridbana är lite smalare, omkring 15 meter, så det blir inte mycket yta att samsas på, men det går. Det blir övning i att hålla uppsikt över ett annat ekipage och det kan också vara bra att träna på. Mestadels höll vi oss på varsin volt, och då märker man inte av varandra så mycket.

Jag har de två senaste passen med Titan tänkt lite annorlunda. Jag har ridit honom på det vanliga tredelade bettet och försökt att få honom att höja sitt huvud lite mer. Jag får känslan av att när jag ber honom länga ut sin överlinje och sänka sitt huvud, så får han också svårare att komma upp när jag ber om samling. De senaste passen har jag tillåtit och till och med uppmuntrat honom att höja huvudet. Det gäller för mig att vara noga med att vara lätt på handen och verkligen släppa efter på tygeln. Jag har bett honom fortsätta röra sig framåt med hjälp av min sits och skänklar och bett honom minska tempot med sitsen och tygeln. Idag kände jag faktiskt en ganska fin lätthet och det kändes som att han blev högre framtill. Jag tränade på att be honom röra sig framåt i samling och sedan med mer förhållningar be honom om halt och att väga lite bakåt, direkt därefter skicka honom framåt-nedåt i öppna. Jag tycker att det kändes ganska fint, han tappade något bakben här och där, men han lättade även på sina framben lite. Det fungerade ganska bra i skritt, men även att gå från trav till halt och att väga tillbaka.

Det sista jag gjorde var att be Titan bli lätt, lätt framtill och komma fram i samlad trav från samlad skritt. Övergången blev sådär, jag kände att han ville galoppera och han kunde inte riktigt hålla ordning på hjälperna, det ligger på gränsen för hans kapacitet och det är alltid att befinna sig på en rand för vad han tycker är okej. Eftersom det kom några galoppanslag så tänkte jag att jag då ber om samlad galopp istället. Det första försöket blev mest skutt på stället, men försök nummer två höll han sig faktiskt rundad och fin och jag kände att han blev märkbart högre framtill än baktill, jag satt mycket mer i uppförsbacke. Erik tittade på från ryggen på Perla och kunde bekräfta hur det såg ut. 🙂 Det jag tycker är svårt här är att inte röra mig mot Titan, utan med Titan, så när han höjer sig ska jag också höja mig och be honom följa med uppåt, men vi fick till några steg. 🙂 Efter denna prestation var dagens pass över och det blev mycket klapp och beröm. Titan tyckte nog att passet var okej han med, för han hängde ut snoppen, som han brukar göra när han är positiv och avslappnad. 🙂

2014-10-23 19.21.26

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.