Att hitta känslan med hästar

Efter gårdagens träning då jag red Titan och Erik red Perla, hade jag lite tankar om hur jag skulle vilja träna Perla, så i morse tog jag ut henne för träning. Perla har svårt att föra fram vänster höft och hon hänger sig på vänster tygel och skjuter ut vänster bog. Efter att ha värmt upp henne genom att leda henne runt på ridbanan och även få en känsla för hur hon kändes idag, satt jag upp. Hon fick skritta på fyrkantspåret och snett igenom. Jag kände att hon var ihålig på högersidan och utbuktande på vänster sida när hon gick på raka spår. När jag bad henne flytta sig sidvärtes var det lättare undan höger tygel och skänkel, än vänster. Alltigenom fick jag jobba med att få henne att komma bort från vänster tygel och sträcka ut sin högersida. Jag höll om med vänster skänkel vid sadelgjordsläget och höll kontakt/sträckte upp vänstertygeln när hon gick i höger volt, jag vill inte få henne att bli mer högerböjd, så allt jag gjorde var för att motverka högerböjningen och istället få henne att böja sig åt vänster.

I vänster volt höll jag om med vänster skänkel i sadelgjordsläget, höger skänkel tillbakadragen och små rörelser i vänster tygel. Höger tygel inverkade jag knappt med alls. Så småningom sträckte hon sig framåt/nedåt och fick en jämn, fin böjning åt vänster. Hon gäspade också och kändes mer lös och ledig. Jag provade att känna lite på slutan i vänster varv. I slutan behöver hästen verkligen komma bort från inner tygel och föra fram inner hoft och det höjde svårigheten lite för Perla. Hon ville då falla in mot piruett, men jag bad henne vara kvar på volten i sluta så att hon verkligen kunde få vänster höft framåt och nedåt, inte kliva framåt och utåt med den. Det tog inte mer än några steg så förstod hon vad jag menade och höll sig snällt kvar på volten, det lilla räckte för mig och så fick hon följa volten igen.

När skritten kändes fin tog jag upp henne i trav, sedan fick hon trava på raka spår och även volter, hela tiden med samma fokus som i skritten.

Efter några minuters arbete i trav fick hon skritta igen. Jag provade att känna på öppnan i vänster varv och jag tror knappt jag aldrig tidigare fått en så jämn böjning på Perla i öppna i vänster varv. Mjukt och fint kändes det. 🙂

När man tränar och rider hästar så handlar väldigt mycket om vilken känsla man får från hästen. Känns hästen stel, stressad, loj, överrörlig, lättare åt ett håll? Om hästen inte känns särskilt jämn i höger och vänster varv så måste man jobba med det. Ibland handlar det inte så mycket om att rida skolor, utan att få hästen rakare i sin kropp. En del hästar, som Perla, slår nästan knut på sig själva och kan överböja sig åt alla möjliga håll. Jag upplever det svårare att rida Perla i skolorna om hon inte först känns lite rakare i sin kropp. Om hon som idag har väldiga problem med att länga ut sin högersida så måste jag först komma till ett jämnläge där hon känns mer jämn mellan höger och vänster varv. Jag måste få henne att länga ut sin överlinje och båda sina yttersidor och sträcka sig till yttertygeln och inte fastna på innertygeln. Därefter kan jag börja jobba mer med skolorna.

Idag kände jag att det var fullt tillräckligt att jobba henne i skritt och trav. Min fokus låg på att hon skulle slappna av, söka sig framåt/nedåt och komma till högertygeln och runda sig kring min vänsterskänkel. Det pass som jag påbörjar och hon redan från början känns jämn och mjuk, då kommer jag att rida mer skolor på henne och samla henne i skritten och traven. 🙂

Om skillnaderna mellan höger och vänster sida är enorma och hästen hänger sig på en tygel väldigt kraftigt, så måste jag först åtgärda och få kontroll på det problemet. I Perlas fall vet jag att hon är lydig, men just nu behöver man jobba på ett sätt där hon får det lätt att plocka in vänster bog och få igenom ställningen i vänster nacke och höft. Visst är det framför allt i vänster varv som hon då behöver tränas, men det är viktigt att hon verkligen blir jämnt böjd och gymnastiserad, inte att hon viker sig i halsen åt vänster istället.

Hade någon kommit till mig och velat rida lektion och deras häst känts och verkat som Perla gjorde idag, så hade jag inte velat undervisa ekipaget i skolorna, utan fokuserat just på vad jag gjorde med Perla idag. Huvudsaken är inte att man gör avancerade saker på lektionen, utan att hästen får vad den behöver, och det är inte att ridas i skolorna alla gånger. Det gäller att ha känsla för vad som behövs just nu, inte alltid vart man siktar. 🙂

2014-10-24 08.26.18

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.