Vad får hästen ut av det hela?

Man kan fundera på vad hästen får ut av vår samvaro tillsammans med den. När jag tränar mina hästar vill jag att de ska tycka att det är roligt, att träningen blir som en lek för dem. Olika hästar är intresserade av olika saker, beroende på deras personlighetstyp. Jag själv har varit intresserad av akademisk ridkonst sedan jag först kom i kontakt med det, jag gillade ju dressyren innan dess, men kom inte riktigt underfund med den då. När Erik och jag sedan skaffade Titan, tänkte vi inte så mycket på hästars olika personlighet, utan vi köpte en häst som vi fastnade för. 🙂

Titan har varit en utmärkt förstahäst. 🙂 Han har lärt oss väldigt mycket, och samtidigt varit en trygg häst att kunna lita på. Ganska tidigt fick vi lastningsproblem med Titan, han ville helt enkelt inte gå in i transporten. Efter hjälp från goda vänner fick vi lära oss psykologin bakom att få hästen att följa en in i transporten och numer är vi trygga i att vi kan lösa lastningen med vilken häst som helst som är lite tveksam eller osäker till att gå in i transporten. För Titans del räcker det att visa honom transporten och slänga grimskaftet över halsen på honom, så kliver han glatt in. 🙂

Nu är det ändå så att jag känner att jag nog har kommit till vägs ände med Titan vad gäller hans skolning. Jag märker på honom att träningen nu blir väldigt jobbig för honom och jag begär nog helt enkelt mer än han mäktar med, eller i ett tempo som är för snabbt för honom. Han trivs bäst med att få göra skolorna i skritt och trav och samlingsarbete i skritt och trav, samt den galopp som han förmår prestera. För att jag själv ska utvecklas så vill jag dock göra mer. Titan tycker dessutom mycket om att ridas ut, men vi bor inte så till att vi kan rida ut, vi får alltid korsa asfalterade vägar och det gillar inte jag.

I samförstånd har Erik och jag därför bestämt oss för att försöka hitta ett nytt hem åt Titan och Perla. I och med att Perla är ett sto så måste vi lämna iväg henne om vi ska lämna iväg Titan…

Jag lämnar helst Titan och Perla på foder först, innan jag eventuellt säljer dem, men dem som vill ta dem på foder ska göra det för att den också vill köpa hästen. Tanken är att vi lämnar Titan och Perla till någon som vill ta sig an dem båda, men det kan förstås vara svårt, i annat fall får vi försöka lösa det så att Titan och Perla får åka på varsitt håll ungefär samtidigt. Jag skulle önska att det finns någon därute som tycker om deras kvalitéer och som kan ge dem en mer omväxlande tillvaro än vad vi kan.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.