Bortskänkes eller säljes billigt

Skärmavbild 2014-11-17 kl. 11.31.08

Ganska ofta ser man på annonssidor hästar som bortskänkes eller säljes billigt. Inte sällan är dessa hästar trav- eller galopphästar som är tagna av banan, oftast av den anledning till att de inte springer tillräckligt fort, eller för att de krånglar på något vis. Istället för att slakta sin häst väljer då många att försöka hitta ett nytt hem till dem och de säljs ofta för några futtiga tusenlappar eller så skänks de bort.

I vilket fall som helst är det en vinstaffär för ägaren, den som bekostar hästens uppehälle. Att ha en häst i träning, om än så hemma, kostar ändå stora mängder pengar. Märker man tidigt att hästen inte är något ämne att jobba vidare på, är det bättre att satsa på andra förmågor.

Det finns många vänliga människor som också förbarmar sig över dessa hästar och som verkligen kan ge dem goda hem, men vad ger det i slutänden? Jo, dessa trav- eller galoppuppfödare kan fortsätta med sin avel och producera häst, efter häst, efter häst… Detta så klart i förhoppningen om att hitta den stora “stjärnan”. Så klart finns det en del hobbytränare som tränar för skojs skull, men jag tror dessa är lätt räknade. Ger man sig in i hästsporten gör man det nog främst för att tjäna pengar.

För inte så länge sedan råkade jag på en bild i mitt Facebook-flöde om hur hästars skelett-zoner växer till och sluter sig. Faktum är att hästen inte är färdigvuxen förrän den är omkring 7-8 år sådär. Hur många tänker på det? Varför finns det en anledning till att slutmätning av ponny sker vid 8 års ålder (var det sist jag kollade)? Jo, för att hästen fortsätter växa så länge. Hur rätt är det då att börja träna hästen när den är 1,5 år? Hur tidigt tror ni att trav- och galopphästar börjar tränas? När går de sina första löp?

Saxat från Svensk Travsports hemsida:

Premielopp
Varje år under perioden 1 mars till 31 oktober körs premielopp där alla svenskfödda 2-åriga hästar kan starta. Premieloppen är inga tävlingslopp, utan träningsliknande lopp där hästarna ska springa en tid inom ett visst intervall.

Klarar hästen sitt premielopp betalas en premie ut till ägaren. Premien för 2014 är 20 000 kronor, oavsett om hästen är i A-träning eller B-träning (proffs- eller amatörträning). Varje år betalar Svensk Travsport och ATG ut cirka 50 miljoner kronor i premieloppen.

Första gången en svensk travhäst går löp är den alltså 2 år gammal, vilket så klart innebär att hästen börjar tränas för tävling tidigare. För galopphästen ser det ungefär likadant ut, första löpet görs som 2-åring. Ju tidigare hästen sätts i tävling, ju snabbare får ägarna ut sina pengar.

Länk till Djurens rätt om trav- och galopphästar.

Jag vill tro att få människor är så kallsinniga att de låter avliva alla de hästar som inte håller måttet, helst vill man nog se att de kommer till någon annan där de får leva ett långt och bra liv. Tyvärr är det så att när man köper dessa billiga hästar, eller rent utav får dem gratis, så gynnar man samtidigt hästsporten att fortsätta producera hästar, för det finns ju så gott som alltid någon som förbarmar sig över ens hästar som inte räcker till… 🙁 Enda sättet att få massproduktionen av trav- och galopphästar att upphöra, eller åtminstone minska, är att inte ta emot dessa hästar. Sätt istället press på uppfödarna att sluta föda upp hästar där lönsamheten är så ofantligt liten.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.