En ny upplevelse

Erik och jag har haft ganska mycket runt omkring oss, inte bara praktiska saker, utan funderingar i huvudet om hur vi ska leva våra liv, helt enkelt. Sedan en tid tillbaka har saker och ting därför mer eller mindre stannat av, och jag har en känsla av att det kommer förbli så en tid framöver också.

Hur som haver har vi i alla fall påbörjat inridningen av Distinguido, vi får våra infall lite då och då och tar ut honom på banan. Häromveckan satt jag åter igen på Disto medan Erik ledde runt mig på honom. Det jag slås av när jag sitter på Disto är hur oerhört rörlig han är i ryggen! När jag sitter på Titan eller Perla, eller för all del Gloria när det begav sig, så är det inte tillnärmelsevis så mycket rörelse i deras ryggar som Disto har. Trots att Disto har så väldigt kort rygg, så händer det massor när han rör på sig. Det känns väldigt väl när hans rygg svingar från sida till sida och framåt/nedåt, en väldigt fascinerande upplevelse! 🙂

Eftersom Disto är väldigt reaktionssnabb så är jag inte så förtjust i tanken på att sitta på honom barbacka och börja rida och styra honom själv på volten, jag skulle väldigt gärna vilja ha en sadel. Då återstår problemet hur man hittar en sadel som är stabil men tillräckligt följsam för att inte störa Distos ryggrörelser? En vanlig bomsadel känns inte rätt, men en bomlös sadel á Barefoot känns heller inte riktigt lockande. Den ena är för stum, den andra för sladdrig. Till råga på saken måste sadeln också vara väldigt kort, eftersom Disto har så väldigt kort rygg. Han har väl en rygglängd på ca 35-40 cm ungefär egentligen, och det vållar ju vissa problem. Jag är inte så väldigt nätt byggd så jag får inte plats i en hur liten sadel som helst, utan behöver oftast en 17” eller 17,5” sadel

Mellantinget av dessa modeller av sadlar är väl då en sadel med någon slags halvmjuk syntetbom. Jag har fått tips om en sadel som heter Eques som ska vara för islandshästar och därför riktigt kort, den har så kallat Flatback-säte. Dessutom är bommen inte helt rigid om jag har förstått saken rätt. Dessa sadlar kostar ca 10-15tusen i nypris, så de är inte väldigt dyra heller. Nu saknar jag bara någras erfarenheter av sadlarna… Det jag har sett är nämligen att det ligger flera, relativt nya, sadlar av detta märke till salu på Hästnet och de ser inte ut att springa iväg av sig själv precis heller, annonserna har legat uppe ett tag. Det jag funderar på kring dessa sadlar är just stoppningen i bossorna, den ser ut att gå väldigt långt fram, tycker jag det ser ut som. Jämfört med den Prestige-sadel vi hade ett tag som liksom var tunnare i stoppningen längst fram vid bogbladen, så går Eques stoppning mer framåt, jag tror Childeric ser ut så också.

Det är inte helt lätt det här med sadlar när man har en häst med kort och rörlig rygg. 😉

2014-11-21 23.05.47

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.