Nytt år och nya insikter

När man stöter och blöter en sak tillräckligt länge kanske man till slut kommer fram till ett beslut? Så känns det som att Erik och jag har gjort nu. Under en lång, lång tid (flera år faktiskt) har vi diskuterat hur vi ska göra med vårt hästbestånd på gården, det känns som om vi har för många hästar och saker att ta oss för, för att hinna med allt i en rimlig takt. Det är heller inte helt oproblematiskt att ha både sto och hingst på samma gård, för de kan självklart inte gå i samma hage, eller helt bredvid varandra och det skapar en väldig massa merjobb när det gäller hagar. Även om Disto är aldrig så snäll och inte gör något väsen av sig för att det finns ston här, så blir det ändå besvärligt med hagar när man vill ha stora ytor för hästarna att röra sig på. Vi har stundvis bestämt oss för att sälja hästarna och då också lagt ut dem på annons, men så har något kommit emellan som gjort att vi ändrat oss. Nu har vi dock bestämt oss, en gång för alla hoppas jag, att på allvar försöka hitta nya hem åt Titan och Perla. Energin för att ha fyra hästar att sköta om och hinna med att träna, samtidigt som huset behöver renoveras både in- och utvändigt och även fixa med övriga byggnader finns helt enkelt inte. 🙁

Nu har vi därför skrivit en annons för Perlas del och så här lyder den:

Perla är en vänlig, känslig, energisk och lyhörd häst som nästan kan ridas med tanken. Hon är en okomplicerad häst som alltid vill vara till lags, hon tar i så mycket hon kan när man ber henne om det. På uteritter är hon framåt men även om hon är pigg lyssnar hon alltid på ryttaren och kan sakta ner fastän kompisarna ökar på. På nya platser kan hon vara nervös, men hon lyssnar ändå på den som hanterar henne, hon är som sagt en känslig och vaken häst, som en arab i en kallblodskropp skulle jag vilja säga.

Storleksmässigt är hon en ganska liten Nordsvensk, född 2004, ca 149 cm hög vad vi har mätt henne till, så någonstans omkring 150 cm sådär. Hon är en häst som är relativt lätt i typen, se bilderna. Härstamningen kan väl vara värd att nämna, e. Zebb 1922, ue. Teige Blesen 1872.
Hon är lättlastad och åker bra. Lätt att verka, har aldrig varit skodd, har bra hovar.
Jag tränar dressyr enligt den akademiska ridkonstens principer och Perla gör på ridbanan sidvärtsrörelser i skritt och trav, skolorna i skritt och trav på raka och böjda spår. Jag har jobbat lite med att samla skritten och traven för att förbättra galoppen. Galopperar gör hon bra utomhus men behöver lite utrymme på ridbanan.

Jag känner själv att den som är intresserad av Perla ska vara det för att i första hand ta föl på henne och rida ut i skogen, alternativt köra in henne. Perla har aldrig tidigare haft föl men vi har låtit undersöka henne hos seminveterinär och fått ok av denne.
Jag hyser inga tvivel om att Perla skulle vara relativt enkelt att köra in, hon är dock aldrig tömkörd etc. Hennes utbildning på ridbanan fäster jag själv inte så mycket vikt vid mer än att det visar att hon är lydig, lyhörd och arbetsvillig. Enligt mig själv har hon en perfekt mentalitet, precis så som jag vill ha en häst.

Vi har ägt Perla sedan 2006 och gjort i stort sett allt med henne, hon var inte så mycket hanterad när vi köpte henne. Jag betraktar henne inte som en nybörjarhäst, men hon är snäll oavsett vem som leder henne och jag låter mina ej hästvana vänner rida Perla när vi rider ut en tur tillsammans med vår andra Nordsvensk.

Som hästmänniska bör du tycka om känsliga hästar med lite nerv i, hon är absolut inte trög, oerhört lydig och känslig men rör sig avspänt ute på tur fast beredd att tända till om man vill. Kanske till någon som är van vid hästar av ädlare blod, men nu intresserad av kallblod? Känner du till Parellis Horsenality så är hon en ganska klar RBE.

Prismässigt sett har vi tänkt oss ca 30tusen kr för Perla.

perla_2008_1 perla_2010_1 perla_2014_1 Perla

perla_2014_2

Sålunda fäster vi stor vikt vid att den som intresserar sig för Perla, också tänker sig att låta betäcka henne nu under 2015 så att hon får ett föl nästa år, det är verkligen en viktig punkt för oss. Tidigare tänkte vi inte så mycket på det där med föl, men det är bara en så stark känsla vi fått av vad hon behöver för att må som bäst. Egentligen är det en stor sorg att inte ha kvar Perla, för jag tycker verkligen att hon är en perfekt häst, om hon bara hade varit en valack istället… 🙁

Eftersom Perla är ett sto och Titan en valack, så är det enklast för oss om vi hittar ett nytt hem åt Perla innan vi gör det åt Titan. Blir Titan kvar här en tid så kan han åtminstone gå i en hage bredvid Disto och Gibson om han inte kan dela hage näringsmässigt sett. Vi får vänta en tid och se vad som händer.

Visst känns detta vemodigt, men samtidigt är det nog ett steg vi måste ta för vår egen orks skull. Hästarna är en del av vår familj, men jag tror att både Perla och Titan skulle kunna få ett roligare liv hos någon annan. Fick Perla föl så skulle nog hennes lycka vara gjord och om Titan fick komma till någon som allra helst rider ut på mysiga skogsturer så tror jag att han skulle trivas som fisken i vattnet. 🙂

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.