Distinguidos personlighet

Med tanke hur jag beskrev den häst vi sökte då när vi köpte Distinguido, har jag funderat på vilken personlighetstyp Distinguido egentligen är. När vi satt hemma och skrev upp önskvärda egenskaper, utgick vi i mångt och mycket från Perla. Perla är en ganska typiskt Right Brain Extrovert häst. Hon är lydig och arbetsvillig, men nervöst lagd. När hon är nervös springer hon hellre än står still, hon får utlopp för sin ängslan genom att få röra sig. När man jobbar med henne föregår hon en nästan alltid, hon är snabb på att räkna ut vad som kommer härnäst, därför gäller det att undvika mönster när man tränar henne. Allt måste gå väldigt lugnt och sansat till och först när hon är lugn och avslappnad kan man be henne om lite mer energiska övningar. Hon hetsar lätt upp sig.

När vi var i Spanien var han helt vild och ohanterad, och han var då mycket skygg för människor, men ändå fanns där en glimt av nyfikenhet.

Ett tag trodde jag att han var RBI, Right Brain Introvert (http://www.parelli.com/horsenality.html), men ju mer jag jobbade med honom ju mer trodde jag att han var en blandning mellan RBI och LBE. För några veckor sedan beställde jag en personlighetsrapport för Distinguido och mig, via Parellis shop. Den visade på att Distinguido är en RBE, nära gränsen till LBE, om man skulle sätta hans personlighet på kartan. Jag själv var en RBI nära gränsen till LBI. Tillsammans med rapporten kom också en matchningsrapport om hur jag bäst ska jobba med Disto och vad jag ska tänka på. Svårigheter som uppstår på vägen och hur jag lämpligen hanterar dem.

Distinguido har ju drag av RBI och LBE, vi brukar ju skämtsamt kalla honom “Schitzinguido” eftersom han flackar ganska snabbt i personligheten. RBE är dock ändå den personlighetstyp som matchar bäst på honom, och det stämmer ju bra överens med hur vi upplever Perla. 🙂

Han är väldigt angelägen om att vara till lags och har bråttom om att göra det han tror att man vill att han ska göra, men man får skratta och le åt hans ivriga försök. Dessutom är han oerhört motiverad av godis, och det är en bra väg in till hans hjärta. 🙂

Disto_pall_jan2015

2 kommentarer

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.