Om du vet att din ridning skadar din häst; Varför fortsätter du träna så..?

På många håll i världen surras det om dålig ridning och varför den fortsätter premieras. Vad är då dålig ridning? Enligt mig är dålig ridning sådan som skadar hästen i slutändan, som gör att vi får avliva den för förslitningsskador eller återkommande hältor/problem, klar relaterade till ridningen.

För mig är det obegripligt att någon som inser hur skadlig ens ridning är, fortsätter att träna på det viset. Det finns otaliga filmer och bilder på nätet som visar dålig ridning, hästar som går i framstupa läge och med gapande munnar (så mycket som nosgrimmorna tillåter dem att gapa). Epona.tv rapporterar från stora hästsporttävlingar om hur det anpassade djurplågeriet får fortsätta. Hade det varit hundar eller andra husdjur som blivit utsatt för samma sak hade folk blivit anmälda.

Ändå fortsätter djurplågeriet… 🙁

Jag tror att de flesta människor inte förstår när de rider dåligt, och många kan maskera det väl. Många människor vet hur de ska få sin häst att röra sig så imponerande som möjligt, men tittar man på hur hästens ansiktsuttryck ser ut, ser man om hästen gör detta i avslappning och förnöjsamhet, eller om den är stressad, har ont etc. När jag tittar på bilder och filmer tittar jag mycket på hästens ansikte, vad utstrålar den? Jag tittar på hur hästens ögon, öron och mun ser ut. Jag tittar på hur mycket slack det finns på ryttarens tygel, jag tittar på hur ryttarens armar ser ut, om det ser ut som att ryttaren tar i. Jag tittar på allmän muskeltonus hos både häst och ryttare.

Värst av allt tycker jag det är med människor som helt krasst konstaterar att det är klart att hästarna går sönder, annars vinner man inte tävlingarna, och detta är inte unikt för någon gren. Att få avliva hästen vid sju års ålder för att den är slut i sina ben är inga konstigheter för somliga! 😮 Hur kan man ha mage att träna sin häst på ett vis som man vet skadar den!? Detta är något som jag inte kan förstå. Och om nu folk gör detta med berått mod, varför förbjuds inte tävlingar där sådan ridning uppenbart premieras!? Denna ridning förekommer i många grenar, den är inte förlagd till enbart en särskild

För mig är det ingen självklarhet att få rida min häst, det är ett förtroende som min häst måste ge mig. Ju äldre jag har blivit, ju mer intresserad blir jag också av hästens personlighet och tillvaron tillsammans med den, än själva ridningen i sig. Utan att ha vunnit hästens förtroende, eller förtjänat dess respekt, kan jag inte förvänta mig mycket av den i harmoni. För mig handlar det lika mycket om att ge, som att ta. Ge till hästen så att den kan ge tillbaka till mig… 🙂

Perla2

4 kommentarer

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.