Distinguidos träning idag

Idag har det varit härligt ute, solsken och behagligt varmt, lagom hästtränarväder. 🙂

Distinguido_2015-05-24_15.51.45

Jag vill gärna komma igång med ridningen på Distinguido nu, men innan jag kan börja på allvar med det behöver jag ha hem nya paneler till Chezz-sadeln. De jag har är bara ca 2 cm tjocka och de blir för tunna för honom, sadeln sjunker precis ner på mankens tornutskott. Eftersom jag känner att Disto verkligen är redo för ridningen nu, känns det aningens omotiverat att fortsätta träna från marken. Naturligtvis kan man göra allt mycket bättre och mer perfekt, men jag tror att Disto skulle tycka att det var riktigt kul att kunna ridas ut t ex.

Distinguido har förändrats väldigt mycket i sin personlighet den senaste tiden, han är nu mycket mer trygg och självsäker. Jag tror att han därför också lättare blir uttråkad och jag vill inte tjata ihjäl honom om saker han förstår bra.

Nu är det ändå ett tag sedan jag tränade honom, så idag tog jag faktiskt ut honom på ridbanan för att träna lite på hand work och ground work. När jag longerar Disto känner jag att han faller på sin högra bog. Han tappar också ut höger bak i diagonalsluta åt höger. Detta tror jag egentligen kan vara lite lättare att få bättre uppsuttet från ryggen, men i väntan på att vi kommer dit, får vi jobba med det på andra sätt.

Idag fick Disto ha kedjekapsonen och ett par tyglar på sig. Detta arbete är i princip helt nytt för honom, jag har provat en gång förut, lite kort, tror jag. Givetvis reagerade han på att jag befann mig så nära honom vid hans sida, istället för att gå framför honom, alternativt i longeringsposition. Dock fattar han snabbt och är väldigt lydig, så han fann sig i den nya situationen och gick på framåt i en volt med mig vid sidan. Att stanna var inga problem, och att vända in genom volten gick också ganska bra. Det han blev konfunderad över var den sidförande skänkeln, han är oerhört uppmärksam på min position och så snart jag tänker på att vända mig om för att titta på honom vill han istället gå mot mig för att vara beredd att följa. För att flytta honom utåt på volten lägger jag till inner skänkel (min hand i skänkelläget) mot honom. Efter att han provat att flytta sig mot skänkeln provade han raskt att flytta sig undan den och med berömmande ord och godis hade han snart grepp om vad det där innebar. Nu gällde det bara att försöka hitta ett flyt i rörelsen så att han inte stannade upp för att få en godis så fort han flyttat ett steg ut och fått ett berömmande ord. Han fick därför flytta några steg utåt och så berömde jag lite sådär i förbifarten medans vi fortsatte gå runt på volten.

Efter några minuter fungerade detta nöjaktigt, då tänkte jag för omväxlings skull låta Disto trava bredvid mig på volten – inga problem. Höger varv var lite lättare, där kändes det mer balanserat. I vänster varv hade han aningens för bråttom, jag fick gå med långa kliv, men helt okej. 🙂

Med en smart häst som vill ha omväxling gäller det att ha några fler kort i rockärmen, så för att inte stå handfallen och ge Disto något att jobba med, tänkte jag ta itu med högersidan. Jag bytte därför till grimskaft i mittenringen på kapsonen och gick i ground work-position istället. Böjd rakt fram i båda varven, spöet lätt petandes eller riktat i skänkelläget. I höger varv märkte jag att han gärna vill fall in med höger bak, istället för att höger bak går mot höger fram, eller mitt emellan frambenen, ramlar det gärna in. Det blir alltså något liknande en sluta, men med tappat inner bak. I höger varv passade jag mig därför för att ta in Disto i en sluta, utan jag försökte hellre att få honom att röra sig i öppna.

Så snart jag växlade över till diagonalsluta i höger varv föll inner bak ut från kroppen, jag insåg därför raskt att diagonalsluta kanske inte var den bästa av övningar, men när jag bad om den fick jag påminna honom med spöet i skänkelläget för att hålla höger bak på plats. Jag fick också be honom om att se till att kliva mer framåt, än åt sidan.

När vi sedan gick i vänster varv vill jag få med mig höger bak och då är ju slutan frestande att använda sig av. I en korrekt sluta ska dock hästen inte hänga ner på inner fram, utan den ska ha lyft i både ytter fram och inner fram. Detta kan vara något svårt att åstadkomma från marken, eftersom man då behöver be hästen att samla sig. Ber jag Disto att höja huvudet blir det svårt för honom att nå in med ytter bak, han blir lätt kort i steget då. Jag vill ha ett framåt svingande höger bak. Så, i vänster varv bad jag om diagonalsluta, och då särdeles att få med ytter fram. Här fick Disto faktiskt bli lite högre i formen, om han tog med sig ytter fram.

Det var lite svårt att få med ytter fram, så för att prova en annan sak beslöt jag mig för att titta lite på skolhalten, eller början av den i alla fall. 😉 Sänka huvudet är inga problem, och att hitta ställning/böjning går fint och i höger varv var det inga problem att tänka öppna/framåt nedåt. Däremot i vänster varv sköt Disto ut bogen åt höger och när jag försökte be honom om att ta med sig ytter fram framför och förbi inner fram så svängde han undan med rumpan istället. Resultatet blir att han faller ut med både höger bak och höger fram.

På diagonalslutan igen i vänster varv och nu med tydligare fokus på både ytter bak och ytter fram. Det gick ändå rätt fint, Disto lyssnade väl men det syntes att det var jobbigt för honom. Jag växlade därför denna diagonalsluta med att i höger varv fokusera på hans högra bog. Jag riktade höger fram utåt på spåret för att hamna i linje med höger bak. Om jag lägger för mycket fokus på höger bak blir resultatet enbart att Disto tvärar för mycket, inte lyfter ytter bog och så hänger han på inner bog istället.

Det märktes också här att detta var svårt men när jag sedan igen provade skolhalten i öppna i vänster varv, gick det mycket bättre än tidigare. Han tog med ytter fram markant mycket bättre, men det märks som sagt att det är svårt.

Fortsättningsvis kommer jag fortfarande ha fokus på hans högersida, se till att han länger ut den ordentligt och att han blir mjukare i höger bog. Jag längtar dock tills det kommer gå att rida på honom, för då kan han få hålla ett mycket högre tempo än det jag kan gå i med honom, och då tror jag också att det kommer bli ett mycket bättre flöde i arbetet. Distos långa ben matchar inte riktigt mina korta ben. 😉

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.