Reflektioner kring bogar, bakben, öppna och sluta

Idag har jag provat en Bent Branderup by Stübben på Distinguido. Det är en väldigt skön sadel att rida i, den saken är klar! 😀 Den gjorde att jag kunde slappna av väldigt bra på Disto, jämfört med Chezz-sadeln som inte alls är lika mjuk och heller inte gör att jag sitter lika smalt som i Stübben-sadeln.

Sadeln har en ordentligt bred kanal mellan bossorna, en rejäl anläggningsyta och dessutom har den en följsam läderbom, Disto kändes väldigt bekväm med sadeln. 🙂 Det är helt klart en sadel med de här egenskaperna som jag har sökt, det var en riktigt trevlig upplevelse! 😀

Jag skrittade och travade i sadeln och jag tycker att det kändes riktigt bra! Disto rörde sig obehindrat och jag kunde tydligt känna hur han rörde sig. Disto är nu rätt bra styrbar på ridbanan, vi kan svänga där jag har planerat att svänga, skritta på rakt spår, skritta på volt, rida snett igenom, tvärs över ridbanan, volt tillbaka osv. Det som jag märker uppifrån och som jag även märkt från marken, är att höger bog och höger bak är svåra. Från ryggen idag på volt bad jag därför Disto om öppna på volt. Det är ingen perfekt öppna på volt, men det är att ställa sig i nacken åt höger och sätta inunder sig höger bak. När han fick till det blev han också mer avslappnad i kroppen och sträckte sig mer framåt/nedåt. I vänster varv var detta betydligt lättare, så det är med höger bog och höger bak som vi behöver jobba med.

Jämförelsevis med de Epona-sadlar som jag har haft tidigare så måste jag säga att jag tycker Stübben-sadeln är mycket bekvämare i och med att den är mjukare och förmedlar en bättre rörelse från hästen. Jag föredrar denna sadel framför Eponan.

Bomvidden på sadeln jag provade är 31” och vidare än så ska inte Disto ha, möjligen något smalare kanske. Eftersom det är Anna-Clara som jag har fått låna sadeln av, ska jag konsultera henne om detaljerna, så får vi se vad det blir. 🙂

Distinguido_BB-sadel_20150802

Efter sadelprovningen tränade jag Disto från marken och lade även här fokus på höger bog och höger bak. Jag gick baklänges framför honom, såg till att han skrittade på framåt, sedan tränade vi öppna längs långsidorna. Jag var noga med att släppa in bogen, sedan lägga fokus på inner bak, undvika överböjning i halsen utan hellre lite rakare. Därefter flytta tillbaka bogen till spåret, så att jag får rörlighet i bogarna. När han var tillbaka med bogen på spåret bad jag ibland om sluta, och så över till öppna igen. Han fick även gå från öppna längs långsidan in i en diagonalsluta och så en halv piruett och tillbaka till spåret i diagonalsluta för att när vi nådde spåret gå över i andra sidans öppna. Sådär höll jag på och lekte med framför allt öppnan, jag lade mest fokus på den övningen med syftet att få honom mjukare i höger bok och träda in bättre med höger bak.

Det kändes som att han kom bättre loss i både höger bog och höger bak, sedan ville jag inte trötta ut honom, så det blev egentligen inte mer än kanske 10 minuters träning.

Jag tänker som så att öppnan är den övning som det är lättast att få bäst kvalitet i. Den är svårast att utföra korrekt, men det är mindre risk att hästen hänger på bogarna i öppnan, än risken att den hänger på bogarna i sluta.

Svårigheten med öppnan är att hästen ofta hellre vill gå sidvärtes, dvs typ skänkelvikning och då korsar den bara sina ben, den träder inte med dem mot sin tyngdpunkt. Får man till ställning och böjning vill många hästar fortsätta in på en volt, alltså fortsatt undvika att ta sina bakben in mot tyngdpunkten och avlasta bogarna. Man kan hamna i ett läge där man konstant får försöka bromsa hästens inner fram, men oftast det man behöver göra då, är att få fatt i hästens inner bak, ha en spöhjälp som håller innerbogen på plats, samt se till att man sitter i rörelseriktningen och inte faller inåt själv.

Öppnan är inte alldeles enkel att få till korrekt, man får träna på att vara noggrann med detaljerna. Jag skulle säga att öppnan sällan blir alldeles självklar för hästen att utföra. Slutan kan vara lurig att lära hästen, men när den väl har förstått slutan så vill den ofta hellre gå i sluta hela tiden eftersom den då många gånger får hänga på inner bog (ryttaren är inte medveten om detta problem).

Har man dessutom problem med att hästen hänger markant mer på en bog så blir öppnan ofta mycket svårare i det varvet, men då får man träna hårdare på att vara mer noggrann på att verkligen få hästen att lyssna på hjälperna. Ju tydligare man är mot hästen, ju snabbare förstår den vad som förväntas av den. Vårt syfte är ju att stärka och gymnastisera hästen till att bli liksidig, och då kan vi inte förbise ett uppenbart problem. För min del kommer jag få lägga mycket fokus på Distos högra sida över lag, en god tid framöver. Man får då glädjas över när hästen blir starkare, om än i små steg. 🙂

Öppnan är främst en lösgörande övning, medan slutan är en samlande, så upplever jag det åtminstone. Naturligtvis kan jag samla i öppna och lösgöra i sluta, men just att få hästen lätt i bogarna tycker jag är enklast att uppnå genom att träna öppna.

När öppnan väl sitter på plats, är det lättare att kunna träna på slutan med bibehållen lätthet i ytter bog (eller återta den om den försvinner) och även försöka få inner bog lätt. Så snart man börjar jobba med slutan är det bra att jobba med diagonalsluta och piruetter.

När hästen har svårt för piruetter har den oftast svårt med att placera sina bakben inunder sin kropp och avlastar inte sina bogar. Den går oftast lite stelt med sina bakben. Hästen skjuter på och lägger över vikten på bogarna och då blir piruetten svår. Man behöver kunna bromsa upp skjutkraften och överföra den till bärkraft så att det inte bara blir långsamt.

I piruetter har du både öppnan och slutan i kombination med varandra. Tänk så här: Rör dig i diagonalsluta mot mitten av ridbanan, då jobbar du ytter bak mot tyngdpunkten och ska samtidigt ha inner bak fortfarande på plats under hästens kropp. När du sedan påbörjar piruetten har du alltså ytter bak som träder mot tyngdpunkten och avlastar inner fram, inner bak som fortsatt bär upp hästen och så lägger du på att föra ytter bog runt inner bak. Du får då alltså lyft i inner fram från hästens yttre bak och lyft i hästens ytter bog genom placeringen av hästens inner bak. 🙂

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.