Att lära hästen övningen sluta från marken

När man börjar träna hästen i skolorna från marken brukar de flesta tycka att det är relativt lätt att lära hästen öppna, men desto svårare att lära hästen sluta.

På engelska heter öppna “shoulder in” och det är just vad det är: Bogarna in (från spåret man rider på). Sluta heter “haunches in” vilket betyder: Bakdel in (från spåret man rider på).

I både öppna och sluta ska hästen vara ställd i nacken och böjd genom kroppen. I öppna ska det inre bakbenet träda mot hästens tyngdpunkt och därigenom avlasta ytter bog. I sluta ska det yttre bakbenet träda mot hästens tyngdpunkt och därmed avlasta inner bog.

Ett sätt att lära hästen sluta är att ha full kontroll på hästens ställning i nacken och böjning genom kroppen och se till att kunna träna hästen i “böjd rakt fram” längs ridbanans långsida. I “böjd rakt fram” är hästen ställd och böjd som om den gick på en volt, men den rör sig längs ett rakt spår. Ytter bak kliver alltså i linje med ytter fram och inner bak kliver i linje med inner fram. För att nå fram till detta har jag tränat hästen på en volt, sett till att hästen slappnar av i nacken och söker sig framåt/nedåt. När jag kan få hästen att finna sig i att gå på volten på detta vis och spåra (inner bak i linje med inner fram och ytter bak i linje med ytter fram), lär jag hästen bäst att flytta sig utåt på volten genom att trycka med handen i skänkelläget när hästen har inner bak i luften. När den förstår det och även kan göra volten mindre för ytter tygel mot halsen/bogen, förflyttar man sig till långsidan och försöker få hästen att gå i böjd rakt fram där. I början får man lägga många små volter för att sedemera allt eftersom behålla hästen kvar längs långsidan, fortfarande ställd och böjd som om den gick på en volt.

Ur detta läge kan man lära den öppnan genom att släppa in bogen, men sedan använda samma sidförande skänkel som på volten.

Slutan lär man in genom att ändra sin kroppsposition och gå baklänges och placera hästens huvud med pannan i rörelseriktningen men fortfarande ställd och böjd. Om hästen behåller ställningen/böjningen så kommer hästen automatiskt att placera sig i sluta.


Ett annat sätt att lära hästen sluta är att få den att förstå att ta med sig bakdelen in för ett spö riktat mot dess ytter höft. Inför detta ser jag till att hästen förstår att den ska flytta sina bogar när jag petar på dem med spöet.

För att lära hästen slutan placerar jag den stillastående vid staketet. Jag använder sedan en körpisk och duttar med den på hästens ytter höft/ytter lår. Ifall hästen har svårt att förstå vad jag menar, ser jag till att ställa hästen lite grand utåt för att underlätta. Så snart hästen flyttar sin bakdel bara en aning in mot ridbanans mitt, upphör jag med duttandet och berömmer direkt, det är viktigt med tajmingen. Jag försöker snart få hästen att röra sin bakdel flera steg in mot ridbanan och berömmer då mer.

Det man får se upp med är VAD hästen lär sig här. En del hästar, för att inte säga de flesta hästar, lär sig att flytta framdelen mot en själv. I hästens värld blir det nämligen rätt när den närmar sig oss med sin framdel, eftersom vi har ställt den lite utåt. Som människa är det inte alltid lätt att se vad för svar hästen ger, för när hästen flyttar sin framdel måste den också flytta sin bakdel, den hänger med av bara farten.

Jag brukar vara observant på att hästen ska flytta sin bakdel mer än vad den flyttar sin framdel, för att jag ska vara mer säker på att den faktiskt förstått hjälpen som att flytta bakdelen. Jag försöker se till att bakbenen är de som stannar sist. När jag duttar med spöet på ytter lår/höftknöl så vill jag att hästen lär sig att den signalen betyder “flytta bakdelen”.

Så snart bakdelen har kommit in, flyttar jag spöet till bogen och flyttar tillbaka bogen till spåret och försöker samtidigt få rätt ställning i nacken på hästen.

Det är viktigt att hästen tänker framåt i det här läget, ge den plats att komma framåt, för ifall hästen inte förstår och i sin frustration börjar backa, är det oftast svårare att få den att tänka framåt igen än från början.

Så snart jag kan försöker jag kombinera hjälperna för att få till en sluta. När hästen har börjat förstå att den ska ta bakdelen inåt, ber jag snabbt att den flyttar tillbaka bogen samtidigt som jag ber den att ställa sig rätt i nacken och jag går samtidigt baklänges och tillåter hästen att följa mig. Flera saker samtidigt alltså. 🙂

Jag brukar lägga fokus så här:
Bakdel
Bog
Ställning
Framåt

Om hästen inte tänker så mycket framåt, utan har lätt för att frysa fast eller börja backa, så är kan jag ändra fokus till:
Bakdel
Framåt
Bog
Ställning

Eftersom ställningen och bogens placering kan jag kan också ändra till:
Bakdel
Framåt
Ställning
Bog

När slutan är komplett ska hästen röra sig ställd och böjd i nacken inåt, hålla inner bog på plats och föra ytter bak mot sin tyngdpunkt. Hästens panna ska vara vänd i rörelseriktningen. Man ska även kunna flytta sig bort från staketet och gå på vilken linje som helst egentligen. 🙂

Hur fort det går att lära hästen sluta från marken beror på hur skicklig man själv är att vara tillräckligt tydlig mot hästen och hur snabbt hästen förstår. Jag tycker att positiv förstärkning är väldigt viktigt här och använder rösten till att berömma och ger också godis som hästen gillar.

Man ska inte misströsta för att det tar lite tid att lära hästen sluta från marken, men efter kanske en eller ett par veckors daglig träning bör slutan fungera om man ser till att ha koll på alla delar. Tar det längre tid än så, är det alltid bra att ta hjälp av någon. 🙂

Successivt för jag sedan över spöhjälpen på ytter bak över hästens rygg i riktning mot högst upp bakom hästens manke, en tänkt diagonal linje. Jag kan då sedan byta körpisken mot ett vanligt dressyrspö som jag kanske inte når hela vägen bak till hästens ytterhöft, men däremot kan jag peka i den diagonala linjen och istället peta med spöet strax bakom manken. Till sist brukar det kunna räcka med att peka med fingret i riktning mot hästens ytter bak för att den ska ta in bakdelen. 🙂

Disto_BB_Stuebben

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.