Koppjärnets vinkel och bredd

För några år sedan läste jag en artikel på Stall Rustorp om koppjärnets vinkel och bredd. Den blev en verklig ögonöppnare för mig, då förstod jag varför det inte tycktes hjälpa med att byta till ett vidare järn i sadeln när hästen blev äldre och ändrade muskulatur.

Saken är den att när hästen är ung (ca 3 år) så har den ungefär samma vinkel på sina bogblad som när den är vuxen (ca 8 år) men däremot har bredden ändrat sig.

Detta innebär att även fastän man har en sadel som det går att byta koppjärn i, är det inte säkert att det räcker för hästen, det kan rent utav bli värre att byta till en vidare vinkel.

Det som istället är viktigt att ta hänsyn till är hur spetsigt eller platt koppjärnet är upptill. Den unga hästen behöver ofta ett koppjärn som är lite spetsigare upptill (V-format), medan den vuxna hästen behöver ett koppjärn som är rundare (mer U-format). Nedan syns hur koppjärnets utseende behöver ändras i takt med att hästen växer. Det är alltså inte vinkeln som ändras, utan bredden upptill.

koppjärnsvinkel
Bilden är lånad från Stall Rustorp

Koppjärnets vinkel är en myt

De billigare sadelmärkena som har utbytbara koppjärn erbjuder, mig veterligen, bara vinkeländrade koppjärn, inte breddändrade järn. Detta troligen också beroende på att sadelbommen i övrigt inte tillåter att man sätter i ett spetsigare, eller rundare, koppjärn.

De sadelmärken, jag känner till, som tar hänsyn till koppjärnets form är bl a DK saddles, Schleese och JES. Jag har kollat på lite utbildningsvideos som Jochen Schleese visar om sadelinpassning på Youtube.
Här kan ni se del 1, och därutöver finns det åtta delar till. 🙂

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.