Varför man inte ska rida hästen på bogarna

Ju mer vikt man lägger på hästens framben, ju större risk är det för att skador uppstår. När vi börjar rida hästen framåt, nedåt, är det också viktigt att vi hela tiden siktar mot att samla hästen, dvs kunna få den att lägga över vikt på sina bakben. Att enbart rida framåt, nedåt, lägger onödig vikt på hästens framben och så småningom får hästen inte längre upp ryggen heller när ligamenten i halsen/ryggen är uttänjda.

När hästen har förstått att vi vill att den ska länga överlinjen, är det viktigt att arbeta sig mot att hästen sätter inunder sig bakbenen mer och börjar lyfta sin framdel.

Innan man lyssnar och tror på ridtekniker som lägger hästen på bogarna bör man förstå hur mikro-sprickor bildas i ben. Länken nedan är på engelska, och förklarar varför det är så skadligt att rida hästen på bogarna, dvs i framvikt.

http://horsetalk.co.nz/2016/01/02/why-working-forehand-horse-killer/#axzz3w5kGXU3i

Genom att lära hästen länga ut överlinjen och sedan med placera dess bakben mer inunder den, får vi också lyft i framdelen. Det är först vi lär oss att länga ut överlinjen, därefter har vi alltjämt med oss den långa överlinjen i allt arbete som bakbenen gör.

 

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.