Spektakulära gångarter

Allt som människan lägger sig i, ska förbättras (?) in i det oändliga. Eftersom vi också ska tävla i allt vi gör, så gäller det att få fram den mest extrema egenskapen som imponerar mest på alla andra.

trav_ungh

Givetvis är inte hästaveln undantagen från detta Inom dressyren vill man se höga knälyft och långt framsträckta framben, och det är vad man bedömer när unghästar visas på premiering. Jag har funderat på varför det är så här, och jag tror det är för att människor ofta blir imponerade av det som är pampigt och storslaget. Människor har nog i alla tider imponerats av stora saker. Stora byggnader, stora djur, mm. Problemet är att vi glömmer bort det som är naturligt, i naturen finns en balans som gör allt “lagom”.

http://fourplustwo.com.au/spectacular-gaits-vs-equine-health/

Vad många glömmer är vad som händer med hästens bakben, och framförallt, vad som händer med kopplingen mellan hästens bak- och framben. Vi har avlat hästar så att de inte längre rör sig rent i gångarterna. Skritt ska vara en rent fyrtaktig gångart, utan passinslag. Trav ska vara en ren tvåtaktig gångart. Galopp en tretaktig gångart som i hög samling blir fyrtaktig. Varför ser vi då idag ofta passtaktig skritt, fyrtaktig trav och galopp som i piruetterna är tretaktig, eller passtaktig i galoppombyten?

Vi har avlat fram hästar som rör sig på ett, i mångas ögon, förtjusande sätt. Den gångart som visas upp på utställningar, eller där man vill glänsa lite extra, är nästan alla gånger traven. Den trav vi ser är tyvärr dock ofta fyrtaktig, men tyvärr har det blivit en så vanlig syn att få människor längre reagerar på det.

En trav som är fyrtaktig innebär att hästen har tappat renheten i gångarterna, och det innebär att hästen inte längre rör sig genom hela kroppen. Hästen hänger på sina bogar och tappar förmågan till bärighet i piaffen. Hästen blir obekväm att sitta på, och den blir också obekväm för sig själv.

Vi ordnar med allsköns behandlingar för våra hästar, massage, equiterapi, kiropraktik, solarium, osv. men vi börjar inte i rätt ände med att se till att avla dem så att de rör sig naturligt biomekaniskt korrekt.

Bent Branderup visade sina hästar för några år sedan filmade med höghastighetskamera. DVD:n heter A Study in Movement, men jag tror inte att den längre går att köpa. Bents hästar var rena i gångarterna trots extrem höghastighetsfilmning. Tittar man på dressyrtävlingar idag ser man ofta hästar som rör sig orent i gångarterna, och det går enkelt att se, antingen i vanlig slow motion, eller om man tar en serie kort.

Dressyr är (ska vara) förbättring av hästens tre grundgångarter. Om vi misslyckas med det, då är det inte längre dressyr vi håller på med.

2 kommentarer

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.