När är en häst egentligen färdigvuxen?

I Sverige idag uppfattar jag det som snarare regel än undantag att man börjar rida in sina hästar när de är 2.5-3 år gamla. Jag har sett exempel på Hästnet där 2.5 år gamla ponnyer hoppas uppsuttet (!). För inte så många år sedan var varmblodiga hästars 3-årstest inte uppsutten visning, utan det var först vid fyra års ålder som de visades ridna, men numer kan man visa dem uppsuttet även som treåringar.

http://www.swb.org/bedomningar/oversikt/3-arstest“Treårstestet är den unga hästens allra första utbildningsmål. Den opåverkade hästen bedöms i tre delmoment; exteriör, gångarter i frihet och vid hand samt löshoppning. Ett frivilligt ridprov tillkommer, för att få diplom är dock ridprovet obligatoriskt vilket även gäller för att uppnå prestationsklass eller kvala till 3-årschampionatet.”

Vem vill inte ha dipolom och vem vill inte att hästen kvalar till 3-årschampionatet..?

I Falsterbo sänkte man lägsta åldern för tävlande hästar från fem till fyra år. Jag läste några experters kommentarer i tidningen Ridsport och inte någon av dem var positiva till ålderssänkningen i Falsterbo. Proffsen vet att det inte är gynnsamt för hästarna (bara möjligen för ägarnas plånböcker?).

Trav- och galoppsporten har sedan länge haft lopp för 2-åringar. Hur många hästar som har fått sätta livet till för det, eller dras med permanenta skador pga den träningen, är nog oräkneligt. Det går lätt att räkna ut att träningen med dessa hästar också börjar ännu tidigare…

Frågan är ifall det verkligen är rätt ålder att börja rida på hästarna så tidigt, om man ser till skelettets mognad? Det är nämligen så att ingen häst är färdigvuxen i skelettets tillväxtzoner förrän tidigast vid 5.5-6 års ålder, oavsett ras och utseende, och detta är ett faktum. Det går alltså inte att hävda att ens egen häst är tidigt utvecklad, skelettet tar den tid på sig som det krävs, för att tillväxtzonerna ska slutas. Man måste kanske inte vänta på att hela hästen ska vara färdigvuxen innan man börjar belasta den, men ju längre man väntar, ju säkrare är man på att hästen inte går sönder pga att man belastat den för tidigt.

En hästs tillväxtzoner sluter sig nerifrån och uppåt, och ryggradens tillväxtzoner sluter sig inte förrän vid 5.5-6 års ålder. När Erik och jag för några år sedan var hos Torbjörn Lundström, för att se över tänderna på Titan, berättade Torbjörn att åtminstone kallblodshästars kranier är färdigvuxna så sent som vid 8 års ålder. Med tanke på att kraniet är delen längst ut i ryggraden, borde det också indikera att dessa 5.5-6 år kanske kan förlängas till 8 års ålder, tänker jag?

skelett_hast_2
Vid vilken ålder de olika tillväxtzonerna i hästens skelett sluter sig.

Vill man läsa mer om hästars tillväxtzoner finns det en mycket bra artikel här:
http://www.equinestudies.org/ranger_2008/ranger_piece_2008_pdf1.pdf

François Robichon de La Guérinière skrev i sin bok “Ecole de Cavalerie” följande: “Yet another reason exits which may cause these faults; they are broken at too young an age, and since the performance demanded of them goes beyond their strength, and they are not yet well formed enough to hold up under the subduing they must undergo before they are ruined quite utterly. The proper age to begin training is six, seven or eight years, according to the climate in which it was born.”

Som uppfödare är det svårt att få sina kostnader täckta för att föda upp en häst och även göra vinst, så lösningen är alltså att sälja den i allt yngre år och förhoppningsvis för samma summa pengar som om den vore äldre. 🙁

Skälen till att man börjar rida/belasta sin häst allt tidigare beror således antagligen både på ett ekonomiskt intresse, otålighet att vänta, och okunskap.

Jag har faktiskt valt att inte rida in Gibson ännu, det har inte känts bra och jag har ingen brådska. 🙂 Somliga säkert tycker att jag väntar onödigt länge, och att jag överdriver, men med ovanstående i bakhuvudet känns mitt val rätt. I år fyller Gibson fyra, men han är född ganska sent på sommaren, i början av juli. Jag får se hur jag gör, ifall jag börjar med hans inridning i år eller ej. Det finns ju så mycket annat att göra med sin häst, förutom att rida på den. 🙂

Kontentan av det hela är att det i slutänden faktiskt är hästens välfärd vi talar om. Hästen är inte född till att ridas på, utan människan har tagit sig den friheten. När hästen är vänlig nog att bära oss, borde vi väl tacka den för det och inte ta oss vilka rättigheter som helst bara för att vi kan och hästen inte protesterar? Hur ofta behandlas inte hästar för förslitningsskador numer och hur ursäktar vi egentligen det? Har slit- och slängmentaliteten nått så djupt in i våra hjärtan? Har vi glömt första stycket “Hästens bön”?

Hästens bön
Tag mig ej från min moders sida
när som nyfött föl jag går.
Vänta med att på mig rida
till mitt fjärde levnadsår.

På min rygg skall jag dig bära
i galopp – på solskensritt.
Men tillbaks till stallet, kära,
låt mig då få gå i skritt.

Ge mig foder, rykt och vatten.
Ha tålamod om jag är stygg.
Och i kalla vinternatten
lägg ett täcke på min rygg.

Rengör sadel, träns och rem.
För ej oljud i mitt stall
– tänk på att det är mitt hem.
Stäng min dörr mot vinden kall.

Jag vill leva för dig bara,
om min bön du nu förstår.
Då skall jag för alltid vara
din bästa vän i många år.

Och när min levnads slut är nära
tag mitt liv med varlig hand.
Led mig sista biten, kära,
till hästens evigt gröna land.

21 kommentarer

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.