Nosgrimmor på häst

De nosgrimmor jag idag mestadels ses användas är Aachen-nosgrimmor, dvs med både en nosgrimma och en nosrem. Synen är inte sällan att båda delarna sitter så hårt åtspända att hästen ser ut som den på bilden, och det är enligt mig en hemsk syn! På kandarträns till dressyr sitter det oftast en Pullback-nosgrimma, som är tjockt paddad. 🙁

Förr i tiden var Engelsk nosgrimma och Remont-nosgrimma de vanligast förekommande. Jag fick på ridskolan en gång i tiden lära mig att en Engelsk nosgrimma skulle enkelt få rum med två fingrar mellan nosgrimma och nosrygg för att vara lagom åtspänd. Aachen-nosgrimmor fanns nog inte på den tiden då jag började rida, åtminstone var de väldigt ovanliga.

Remont är en unghäst som genomgår grundläggande utbildning, och remontnosgrimmor användes vanligen på unghästar. Även dessa ska spännas så att ett par fingrar lätt får plats mellan nosrygg och nosgrimma.

Nosgrimman kan stabilisera tränset, så det inte glider runt på hästens huvud. Detta är åtminstone vad somliga hävdar. Förr var nosgrimman oftast en löstagbar del från tränsed, numera är det inte ovanligt att nosgrimman är integrerat i tränset och alltså inte går att plocka bort. Idag används nog nosgrimmor i stort sett uteslutande för att stänga igen hästens mun, enligt min mening. De flesta som skulle plocka bort nosgrimman från sina träns, skulle få hästar som gapar och inte vill ta kontakt med bettet.

På dressyrtävling kan du få avdrag om hästen gapar, så följaktligen är hos många receptet mot detta att dra åt nosgrimman hårdare. Det här syns tydligt på nästan varenda tävling jag tittar på.

En häst gapar med munnen av en anledning, den försöker säga oss någonting. Om vi då sätter på hästen en nosgrimma, eller stänger igen den hårdare, då har vi inte lyssnat på vad hästen försöker säga oss.

tight_noseband
Hårt ådragen nosgrimma! 🙁

Det finns många idag som anser att användandet av bett på hästar är djurplågeri, och jag förstår dem. Många använder bettet som ett redskap för att skapa kontroll, och när inte bettet räcker till, då tar man till en hårdare åtdragen nosgrimma för att få mer kontroll.

Det man ska tänka på är att Aachen-nosgrimma (alltså med nosrem), såväl som Remont-nosgrimma sitter placerade på hästens huvud så att dess andningsvägar blir blockerade. Hästen kan inte andas med munnen, utan den andas enbart genom sina näsborrar. Ur den synvinkeln sett torde en Engelsk nosgrimma, eller Pullar-nosgrimma vara att föredra, om man nu måste rida med nosgrimma på sin häst. Själv föredrar jag att rida utan. 🙂

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.