En sadel! :)

Efter att ha varit sjuk ett par veckor, så har jag åter igen kommit upp på hästryggen! 🙂 Jag har också fått hem en sadel, Bent Branderup by Stübben, som vi beställde för en tid sedan. Jag provade denna sadel tidigare förra året och det har hitintills varit den enda sadeln som Distinguido accepterat utan att bli spänd i ryggen. Jag ska väl inte säga att jag har gått igenom många bomsadlar, men ingen av de jag provat att longera honom med har fungerat, han har bockat mer eller mindre med dem. En sadel, en luftstoppad Bates dressyrsadel, kom jag så långt med att jag kunde sätta mig i, men så snart jag satt mig i sadeln och Erik lett runt mig några steg, kände jag hur Disto liksom stelnade till i ryggen. Jag beslöt mig för att hoppa av innan jag kom underfund med huruvida han hade tänkt att bocka eller ej… 😉

2016-02-29 21.41.22

Distinguido har en väldigt kort rygg samtidigt som han är mycket rörlig i både ryggen och länden, så jag antar att så snart han känner att det är något som stör eller klämmer, så visar han obehag. Jag har hört om flera hästar som reagerar på samma sätt, genom att bocka, när sadeln klämmer eller stör på annat sätt.

Min Chezz-sadel kunde Disto röra sig i, men den är för lite uppbyggd för att passa på Distinguido, den beställde jag till Titan innan jag skulle på praktik hos Bent 2010.

Nu har vi i alla fall en BBbS och efter ett par ridpass i den kan jag konstatera att den fungerar bra för oss båda! Än så länge är den lite hård, men efter några timmars ridning kommer den ha format sig mer efter både mig och Distinguido. Det som är fascinerande med denna sadel är att den inte verkar dämpa känslan från hästen, utan den förmedlar ryggens rörelser och bröstkorgens rotation så att det upplevs starkare. Sadeln utgör inget hinder i känslan från hästen. Tidigare har jag ofta valt att rida barbacka för att verkligen känna hur hästens rygg rör sig, men den här sadeln släpper igenom allt! 🙂 Kanske beror detta på att hästens rygg skyddas via bossorna, så att hästen så att säga törs röra sig mer, det är bekvämare för hästen när ryttaren rider i sadel än barbacka?

Jag har haft några Epona-sadlar genom åren och dem upplevde jag att de dämpade känslan från hästen, gissningsvis beroende på de permanentstoppade bossorna och det kraftiga lädret sadeln var uppbyggd av. De Eponor jag haft har varit väldigt välsydda, en mycket fin kvalitet, men de har liksom tagit bort mycket information från hästens rygg.

Nu återstår bara ett gäng ridpass för att rida in den nya sadeln ordentligt! 🙂

2 kommentarer

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.