Hur jag lägger upp ett träningspass med Distinguido

När vi tränar i ridhuset består träningen av olika delar. För det första brukar Distinguido vilja rulla sig, och det låter jag honom göra. 🙂 Han är ju en ganska spänd och nervös häst och att hindra honom från att rulla sig skulle nog göra honom frustrerad. När han är klar med rullandet promenerar jag runt med honom och då brukar han oftast gäspa mycket. När han är klar med gäspningarna återstår det att borsta av allt ridhusunderlag, därefter börjar själva träningen. Just nu håller jag på att vänja Distinguido med bett, så han får ha på sig ett träns under grimman.

Först blir det frihetsdressyrträning. Jag brukar börja med att kolla att Disto är lugn och avslappnad och att han kan flytta bogarna åt båda hållen. Därefter får han följa mig på en volt, lite grand i öppna och fortfarande koll på att han håller bogarna på plats. Om han gäspar i den här övningen, fortsätter jag med den tills han verkar belåten. Jag lägger in lite andra övningar från frihetsdressyren också, om jag känner för det och beroende på hur mycket tid jag har.

Om vi är själva i ridhuset lägger jag in lite TRT method träning här. Vi tränar på att Disto inte ska bli rädd för höga ljud, läskiga saker på eller omkring kroppen. Målet är att han ska kunna hantera otäcka saker utan att bli jättespänd och flyktbenägen.

Nästa steg är att byta till kapson över tränset och ibland sadel, beroende på hur detaljerat jag tänkt jobba från marken. Därefter longerar jag Disto, eller jobbar med groundwork. Här koncentrar jag mig på ställningen i nacken och att han fortfarande är avslappnad.

Har han inte redan sadel på sig, får han sedan sadel på sig och så fortsätter jag markarbetet en liten stund tills jag är säker på att han är bekväm med sadeln och fortfarande känns avslappnad.

Därefter sitter jag upp och rider. 🙂 Det är alltså ganska mycket förberedelser innan själva ridningen, jag vill verkligen förvissa mig om att Disto är lugn och väl förberedd inför att jag sitter upp. När jag väl sitter på ryggen vill jag verkligen inte att han blir rädd och okontaktbar. Han är reaktiv fortfarande, även om det har blivit bättre med miljöträning och att lära honom hur han ska hantera skrämmande situationer. Hur mycket man än förbereder från marken, måste man någon gång sitta upp. Ju mer van Disto är att bli riden, ju mindre grej blir det för honom. 🙂

2016-03-09 20.20.15_1

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.