Vikten av att träna regelbundet

Den här veckan har jag varit utomlands med jobbet och har därför inte kunnat träna Disto och Gibson. Hästar som Disto tenderar att bli mer nervösa när det gått en tid mellan träningspassen och idag märkte jag just detta. Först och främst i hagen när jag ska hämta honom, så märkte jag att han tycker min närvaro är jobbig.

På ridbanan fick jag jobba mycket med att få honom lugn och inte vara spänd och nervös, det var inte läge att rida idag. Vi gjorde en del TRT-övningar, med ljud och beröring, det var väldigt jobbigt tyckte Disto. 😉

Till slut hade han landat så pass mycket att jag kunde be honom om att göra saker i longeringen. Han kunde då trava långsamt med huvudet lågt och vara uppmärksam på mig. Ur det läget kunde jag be honom om några galoppsprång, som var just språng. Tanken är att kunna sätta ihop det här till en serie språng, så att man får galopp.

Disto har lätt för att bli spänd och nervös, så när jag ber honom att vinkla korset och samla sig, är det viktigt att han behåller avslappningen när jag inte ber om anspänning. I det här läget får han idag gå långsamt, även fastän det innebär att det inte blir samling på riktigt. I riktig samling vill jag komprimera energin och kunna släppa den framåt. Det läget vi hade idag var långsam galopp.

Dagar då Disto är lugn när jag hämtar honom i hagen, då kan jag jobba mer med samling och inte bara tänka avslappning och långsamt, för då har jag redan avslappningen på plats. 🙂

Ofta är det så att pass nummer ett, efter en tids uppehåll (dagar), är Disto väldigt spänd. Redan pass nummer två brukar vara mycket bättre, och pass nummer tre och fyra brukar vara ungefär som vanligt igen.

Här är en film från när vi har tränat kontinuerligt. 🙂

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.