Galileo och Distinguido

Idag var det blåsigt och regnigt väder på förmiddagen, så hästträningen fick vänta ända till kvällen då vinden mojnade och det faktiskt blev riktigt fint väder. 🙂

Erik har börjat träna slutan med Galileo, och det går ganska bra. Kruxet är att kunna få över slutan från att man går baklänges framför hästen, till att kunna ta den med sig på volten. Jag brukar be hästen om sluta på volten för spöet pekandes på en punkt strax bakom inner manke. När jag lär hästen sluta från marken börjar jag med att ha hjälpen på ytter bak, sedan flyttar jag över den till bakom inner manke. Jag får då en linje från ytter bak, diagonalt över till inner manke. Från volten kan man då använda spöet riktat eller petandes på inner manke.

Galileo hade lite svårt att förstå att det var spöet han skulle svara på, och inte så mycket Eriks kroppsposition. Så länge Erik gick baklänges gick slutan bra, men i longeringen var slutan svår att hitta. Jag förklarade då just ovanstående resonemang och att man behöver vara säker på att hästen har förstått att det är just spöet på inner manke som betyder sluta.

Så snart Galileo var säker på den hjälpen, så gick slutan ganska bra att börja få med sig i longeringen också. 🙂

Det Erik också fick träna på i longeringen var att kunna gå nära Galileo, utan att Galileo började skynda sig på. Det är viktigt att hästen inte undandrar sig trycket från oss, utan är bekväm med det. Erik fick därför träna på att behålla avståndet till Galileo och även behålla voltens storlek. De fick göra samma sak i trav, att behålla takt, tempo, avstånd och avslappning. Galileo är mycket känslig, men inte nervös som Distinguido. Han lär sig fort, och vill gärna ha beröm, men är mycket mer närvarande och intresserad av situationen.

Jag sade lite skämtsamt till Erik att jag får visst bara hästar som har behov av att gäspa av sig. 😉 När jag går omkring med Disto innan jag sitter upp, gäspar han flera gånger Titan var likadan när jag tränade honom. Om inte Titan fick gäspa klart, kändes han inte helt avslappnad i sinne och kropp, och med Disto är det samma sak. Vi har som uppvärmning att skritta omkring utan ryttare och bara gäspa och slappna av i kroppen, tills vi känner oss färdiga.

Jag bestämde mig för att jobba koncentrerat i skritt med Disto och få bättre koll på höger bog och vänster bak. Jag hade ett tvådelat bett och Stübben-sadeln på honom idag, vilket just nu känns som de bästa hjälpmedlen. Jag brukar börja med att känna efter att Disto är avslappnad och mentalt närvarande i det vi gör, innan jag försöker be honom att koncentrera sig. Han fick därför först skritta på volten i båda varven och jag flyttade honom lite lätt ut på volten genom öppna. Han hade huvudet lågt och lyssnade på mig utan att kännas spänd eller ha bråttom så efter ett par varv började vi skritta längs fyrkantspåret. Han kändes lugn och avslappnad även där, så efter några varv gick vi in på en volt i höger varv där jag bad om sluta. Jag koncentrerade mig på att få böjning genom bålen, sänkt nacke och ställning i nacken. Jag försökte se till att släppa ner höger sittben och lyfta vänster och använda vänster skänkel för att få vänster bak mer mot tyngdpunkten. Jag använde höger skänkel för att runda Disto runtomkring mig, allt medan jag ville ha avslappning och lågt huvud. När det kändes bra släppte jag slutan och vände in genom volten och ut i vänster volt. I vänster varv red jag öppna med Disto ganska rak i bålen. Han ville väldigt gärna gå i sluta, så jag fick se till att jag inte gav honom hjälper för just vänster sluta, utan att jag satt mitt över honom och lade tillbaka inner skänkel något för att undvika att böja honom mer i bålen för innerskänkeln. Disto tyckte det var svårt att komma in med höger bog, det var mycket svårare med vänster öppna än höger sluta. När det kändes som om vi tragglade lite för länge, bad jag istället om förvänd sluta, så jag red höger sluta i vänster varv, vilket var lättare och gav oss en lite enklare övning i det svåra.

Jag växlade sedan mellan dessa tre skolor, höger sluta i höger varv, vänster öppna i vänster varv och höger sluta i vänster varv. Alltjämt jobbade jag på att Disto skulle hålla höger bog på plats och kliva in med vänster bak inunder sig. Emellan varven fick Disto skritta på lång tygel på fyrkantspåret för att få en vilopaus från arbetet.

Jag kollade sedan av vänster öppna längs fyrkantspåret, förvänd sluta i vänster varv och även höger öppna på fyrkantspåret. Jag kollade om jag kunde få med mig vänster bak i piruettvändning åt höger.

Jag bad också Disto om sidvärtes förflyttning åt höger och kände då efter att just vänster bak klev in och sträcktes fram. I sidvärtes förflyttning åt vänster koncentrerade jag mig på att få med höger bog framför och förbi vänster fram.

Allt som allt kände Disto väldigt koncentrerad idag, han försöker, även fastän det är jobbigt. Det blev ingen trav eller galopp idag, men man måste inte rida i högre gångarter än skritt för att jobbet ändå ska vara bra och nyttigt. 🙂

Distinguido_20160515

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.