Varför ser vi inte det vi borde se? – Om romantiserande av dåligt handhavande av hästar.

Överallt, på nätet och i tidningar om hästsport, ser vi bilder på hästar, där hästen inte alls ser bekväm och lugn ut i situationen. Ändå upprörs många sällan av dessa bilder, utan tycker de är fullständigt normala.

När någon känd ryttare blir fotad i en situation där hästen tydligt inte ser harmonisk ut, kommer det underligt nog ofta försvarstal för denne ryttare, och ryttaren själv tar sällan själv åt sig av kritiken. Det är inte ofta denne ryttare råkar ut för någon disciplinär åtgärd från tävlingsledningen eller FEI, utan allt tycks vara en ”olycka i arbetet” oavsett hur uppenbart missbruket av hästen är…

20140625-214842-78522288

http://www.writingofriding.com/in-the-media/romanticizing-bad-horsemanship/

Inte så många människor kan idag tolka hästens ansiktsuttryck och även kroppsuttryck på ett korrekt sätt. Ju fler bilder och filmer vi ser på hästar, som egentligen inte trivs i situationen, ju mer normaliseras den bilden för oss, den blir inget vi ifrågasätter. 🙁

Var uppmärksam på vad hästen utstrålar. Härförleden läste jag en fotografs irritation över att dennes foto på en häst fick mycket negativa kommentarer där folk var arga över att hästen gick i rollkur. Fotografen menade på att så inte var fallet, men problemet är att så många lägger upp bilder som de själva tycker är vackra och normala, medan de kanske inte riktigt fångat hästens uppriktiga bekvämlighet i situationen?

Många bilder visar hästar i dramatiska poser, men tittar vi närmare på bilden ser vi små (eller större) tecken på att hästen inte är bekväm i situationen, även om den är lydig nog att finna sig i den. Rynkade ögon, ögonvitor som syns, mer eller mindre gapande munnar, svischande svansar, tyglar som håller hårt i bettet, fradga i munnen, spända munnar, ”slöa” eller ”döda” ögon, ögon som uttrycker smärta, hästar med nosryggen nästan parallell med marken, halsmuskler spända på fel ställe… och så vidare…

Ju fler av dessa bilder vi ser, ju mer normalt blir det för oss, så det är viktigt att vi berörs och att vi reagerar på dem. Vi måste lära oss att se hur en häst som är bekväm och avslappnad i situationen ser ut.

12-48-d126-ingrid-klimke-liostro-hann_large
Ingrid Klimke

 

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.