Att träna sin häst

Oftast när jag berättar att jag har häst, så får jag frågan vad jag gör med hästen. Folk förutsätter att man gör någonting med sin häst, och att man inte bara har den gåendes i sin hage.

Att hästen bara går i sin hage, innebär inte nödvändigtvis att den mår dåligt av det. Om hästens grundläggande behov är tillgodosedda, dvs att den har tillgång till mat och rent vatten, att den har en torr plats att ligga på och en flock att umgås med i en stimulerande hage, har den det ganska bra i grund och botten. 🙂

odmjukhet

Det vi människor väljer att göra med hästen, är något som hästen inte nödvändigtvis vill och behöver ha. Frågan är hur mycket tränar vi hästen för dess egen skull, och hur mycket tränar vi den för vår egen skull? Vad är det vi försöker uppnå och varför?

Om det nu är så att man har önskan om att rida på hästen, anser jag att det är ens skyldighet att rida hästen på ett sådant sätt så att den inte tar skada av det och att det snarare ska inverka uppbyggande för hästen. En häst kan ha skador och en kropp som gör att den blir stel och får ondare av att bara gå i hagen. Träna då hästen så att den blir avslappnad och lösgjord och slipper spänningar och värk. Ödmjukhet är att sätta hästens välmående före vår egen strävan/ambition och självförverkligande.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.