Drev mot dressyr?

I senaste numret av tidningen Ridsport ägnas drygt 20 sidor åt något som kallas ”drevet mot dressyr”. Efter att ha läst dessa sidor tänker jag att dessa nu så kallade experter fortfarande inte fattar vad det handlar om! De fastnar i ord som ””drev”, näthat”, ”hetsjakt”, ”gatlopp” osv.

Jag tror att majoriteten av de människor som reagerar negativt på Falsterbo-dressyren, Breeders Trophy osv, faktiskt är helt vanliga människor som är måna om djur. Man blir upprörd av att se bilder och filmer av hästar som uppenbart far illa i situationen. Hur kan man utläsa detta av några foton eller en film”; påpekar somliga. Det är så enkelt som att titta på hästens kroppsspråk. Kan man det allra minsta om vad som är en normal hästs beteende, så är det inte så svårt att förstå. Man behöver inga kurser i etologi för det.

Jag tror att dessa människor också till slut blir frustrerade, arga och känner sig uppgivna. Vad ska man göra för att någon utanför etablissemanget ska få upp ögonen!? Det är klart att enskilda ryttare kommer i fokus, för det är enskilda ryttare som rider. Det är enskilda ryttare som bär ansvar för sina hästar!

När människor dessutom vägrar att erkänna att de rider sina hästar illa, utan går in i försvar, så blir folk än mer förbannade. Det är klart att vi alla kan göra misstag, men att försvara det, och anse att man har rätt att rida illa, det är bedrövligt. Eller är dessa ryttare stolta över hur de rider? Tycker de om att det ser ut som att de tvingar fram hästen? Tycker de att piskande svansar, stressade ögon och munnar som desperat försöker gapa är vackert? Är de blinda för hur det verkligen ser ut? Har de inte sett dressyr som inte ser ut på det viset?

Hur kommer det sig att någon som Charlotte Dujardin rider så vitt skilt från övriga ryttare, trots att de rider på samma häst? Om Charlotte kan rida på detta vis, så kan väl övriga det med? De borde ju känna sina hästar bättre än Charlotte? Det är ju knappast några nybörjare vi ser inne på Breeders Trophy. Det jag har sett av Dujardin är att hästarna rids i en betydligt mer öppen form (nacken, dvs området precis bakom öronen) är högsta punkt, hästarna får gå fram mycket mer. Det händer inget hemskt om hästen inte har nosryggen väl framför lodplan, vad spelar det för roll var hästens huvud är? Det är bakbenen som är det intressanta, och vad de genererar!

distinguido_2016_sommar

De flesta människor som invänder mot hur hästarna över lag rids på t ex Falsterbo, Breeders osv, är nästintill lyriska när någon rider som Charlotte Dujardin, Klaus Balkenhol, Carl Hester, Kyra Kyrklund, m. fl. Det handlar om att rida för hästens öga, inte för någon annas öga. Rid så att hästen känner sig bekväm i situationen och blir stolt och nobel. 🙂

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.