Clinic med Kyra Kyrklund

I fredags höll Kyra Kyrklund en heldagsclinic på Flyinge. Temat var ”Sett med Kyras ögon” och vi fick se ett antal olika ekipage, på olika utbildningsnivåer, medan Kyra talade om vad de hon såg och vad de behövde jobba på. Det kändes som om Kyra gärna ville dela med sig av sina kunskaper, och hon inbjöd många gånger till skratt för vissa uttryck och förklarande beskrivningar.

Det här var första gången vi var på en clinic med Kyra, tidigare har jag bara sett kortare klipp på Youtube, läst referat från tidigare clinics och så hennes bok; Dressyr med Kyra.

Det mesta Kyra pratade om kände jag igen mig i, det var inget nytt under solen, bara kanske lite andra sätt att uttrycka det på. 🙂 Det lät också som att Kyra var intresserad av och har läst gamla mästares böcker, och det tycker jag är trevligt att höra. Vad är praktisk kunskap utan teorin och förståelsen bakom? Ett djupare intresse för dressyren som konstform, tycker jag också kännetecknar att man har något mer än tävlingen som intresse. Viljan att förstå hur och varför, och hur man inte ska göra, tycker jag är lika viktigt inom dressyr (hästar över lag) som med vilket annat ämne som helst. Kunskap är ingen tung börda att bära.

Det var roligt att se så många olika ekipage, och hur väl Kyra ser ”allt”. Kyra sade också att tillfredsställelsen av att kunna rida en Nordsvensk, eller en Travare, i en bra trav på volt, kan vara lika tillfredsställande som att rida en talangfull häst i Grand Prix dressyr, och det tycker jag var viktiga ord. Det som är intressant är inte vad man gör, utan vilka förutsättningar man har för att göra detta. En häst som har sämre förutsättningar än en annan, kan inte förväntas utföra samma saker med samma lätthet, men arbetet bakom för att nå dit hästens talang sträcker sig, är detsamma.

Ett ekipage som kanske förvånade många var Alexander Zetterman som kom in på en av sina hästar som går 1.50 hoppning, iförd hoppsadel och martingal. Alexander ville få sin häst att kunna samla sig mer, och så hade den även svårt för att rygga.

Kyra lade förstås fokus på det Alexander ville ha hjälp med, och hon sade också att galopp är hopphästens arbetsgångart, och därför får man jobba med den gångarten. Det som Kyra instruerade Alexander till, var inget specifikt för en hopphäst, utan något hon gör med alla hästar. Nu har jag inte sett Alexander på denna häst i dressyrarbete tidigare, men det såg ut som att Kyras instruktioner gav väldigt fina resultat. 🙂 Bl a fick Alexander träna på att plocka in ett bakben i taget under hästen, i stillastående. Kyra sade ungefär att om det inte går att göra stillastående, kommer det inte att fungera i rörelse heller. Detta påminner mig om en hel del av arbetet inom Akademisk Ridkonst, där man jobbar stillastående med detaljer.

Någon i publiken frågade varför inte Kyra kommenterade en del saker som ryttarna hade uppenbara problem med, men Kyra sade då att hon vid det här tillfället lade fokus på en sak, det viktigast just nu, som ryttarna fick jobba med. Det går inte att göra alla saker samtidigt, utan man får acceptera att allt inte är perfekt i övrigt, när man jobbar med en specifik detalj. 

Kyra satt också upp på en häst, och jobbade med samlingen i galoppen på den. Jag tycker att det blev väldigt bra resultat, på väldigt kort tid. Kyra jobbade koncentrerat och bra, och hon var noga med eftergifter och att inte be hästen för länge om det som var jobbigt.

Det känns bra att ha fått sett Kyra undervisa, och det är något jag gärna skulle åka iväg på igen för att lyssna på! 🙂

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.