Intrinzen

2017 stötte jag för första gången på begreppet “Intrinzen” när Erik och jag var veckoelever i Hällekis hos Christofer Dahlgren. Det var Anna Stavholm som också var där som veckoelev som introducerade mig för Intrinzen. Intrinzen var ett koncept som två personer, Kathy Sierra och Steinar Sigurbjornsson, satt ihop. Intrinzen var en sammansättning av orden “intrinsic” och “zen”.

https://sv.bab.la/lexikon/engelsk-svensk/intrinsic

Intrinsic : inre, verklig, inneboende, egentlig, reell

https://sv.wikipedia.org/wiki/Zen

Zen : mindfulness av något slag, proprioception (människans förmåga att kunna avgöra de egna kroppsdelarnas position, en del av en människas kroppsuppfattning)

Dessa två sammanslagna ord vittnar om att det hela handlar om något djupare, en förståelse för den egna kroppen och dess förmåga.

Jag blev nyfiken och följde inlägg på Instagram som hade med Intrinzen att göra, och tog bland annat del av den gratis introduktions-PDF som Kathy och Steinar delade med sig av, där det fanns information om hur man kan starta med den övning som kallas för “chrunches”. Träningen gick ut på att inte lägga något som helst obehagligt tryck på hästen, utan mer likt klickerträning och att använda sin egen kropp för att be hästen att spegla den.

Jag började träna med Gibson så smått och i början var det som med det mesta nytt, svårt och millimeterframsteg, men när polletten trillat ner började Gibson snabbar avancera framåt. Gibson lärde sig att göra fina chrunches och även sätta ihop dem med rörelse framåt och skolhalt.

Sedan kom den tid som alltsomoftast kommer, nämligen att de två grundarna valde att gå varsin väg framåt i livet. 2020 fick Erik och jag dock möjlighet att åka till Skåne och vara med som åskådare för Steinar under två dagar. Det var en kurs med mycket glädje och positivitet, och jag rekommenderar alla som är nyfikna på Intrinzen-träning att om möjligt leta upp en kurs med Steinar och åka på den. Kathy verkar hålla kurser/utbildningar online, vilket jag inte har undersökt vidare, då jag föredrar att vara med på kurser på plats.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.