Akademisk Ridkonst
Olika sätt att träna sin häst på
Akademisk ridkonst är för mig ett logiskt sätt att utbilda sin häst på. Det handlar om att ta hänsyn till hästens biomekanik och natur, för att träna så att hästen blir stark och hållbar. Att träna sin häst handlar om att skapa mental avslappning hos den, för att därefter börja formge dess kropp för att den bättre ska bära upp oss som ryttare.
Första gången jag kom i kontakt med akademisk ridkonst var på forumet Bukefalos.com och då fanns där ett underforum som hette “barock”. I det forumet påstod medlemmarna på Bukefalos att dressyreliten inte kunde rida! Jag som då i hela mitt liv fram tills dess matats med att det man såg från stora tävlingar på TV var elitryttare som ju verkligen kunde rida, hur kunde de annars vinna OS om de inte kunde rida? Diskussionerna på detta forum gjorde mig nyfiken och det ledde till att jag kom i kontakt med en kvinna vid namn Susanne i Norrköping. Susanne erbjöd mig att komma hem till henne och få prova att rida hennes häst Stormy, och på honom fick jag för första gången uppleva hur lätt det var att få en häst att flytta framdelen och bakdelen och med små, enkla hjälper få hästen att göra öppna och sluta. Denna ridupplevelse blev ett uppvaknande för mig och sedan dess har jag hållit fast vid den akademiska ridkonsten som Bent Branderup och hans elever lär ut.
Att jag började ägna mig åt akademisk ridkonst beror också på att det var första gången jag träffade på ett sätt att träna hästen där inga hästraser var undantagna, det fanns inga “bra” eller “dåliga” dressyrhästar. Dressyren är till för hästen, hästen är inte till för dressyren. Denna devis är mig fortfarande trogen. Naturligtvis finns det hästar och ryttare med mer talang, men ju svårare häst man har att börja med, ju mer kommer man att lära sig, eftersom man får mindre gratis från hästen.
Tittar man på hästens kropp så är den skapt så att den bär ca 60% av sin vikt på sina framben och 40% på sina bakben. När vi sätter oss upp på hästen hamnar vi strax bakom dess framben och lägger alltså nästan hela vår vikt på hästens framben. Ser man vidare på hästens kroppskonstitution, så är dess framben rakt uppbyggda, alla leder böjs åt samma håll. Hästens framben fungerar som hjulet på en skottkärra; det bär upp hästen. Hästens bakben däremot är uppbyggda för att kunna komprimeras och ge fart, lederna vinklas åt olika håll. Hästens bakben fungerar som våra ben, när vi skjuter skottkärran framåt. Bakbenen bär upp sin del av hästens kroppsvikt främst genom dess muskler och i bakbenen sitter hästens motor. Genom att träna hästen att bli starkare i sin bakdel kan vi sedan låta musklerna bära hästens vikt, istället för dess leder i både bakben och framben. Detta är alltså målet med vår träning av hästen, att stärka upp hästens bakbensmuskulatur, så att den avlastar hästens frambens leder.