Våra hästar


Distinguido

Distinguido LIV, P.R.E-hingst född 2009.

Distinguido anlände från Spanien i slutet av september 2012 och var då i princip helt ohanterad, då han hade levt “som vild” bland bergen i Malaga. Detta innebar att han inte var van vid att ledas i grimma, stå i box, eller i övrigt hanteras och vara nära människor. Hans hovar var nog aldrig verkade. När han kom till oss var han en mycket rädd häst och vågade inte närma sig människor.

Idag är han en vänlig, men försiktig och lite nervös individ, blir lätt spänd. Han är inte så modig, men vi jobbar på att få honom tryggare och våga ta för sig mer.


Gibson

Vithatts Gibson, Welsh Cob-valack född 2012.

Gibson kom i Eriks och min ägo när en vän till oss beslöt sig för att sälja sina hästar. Gibson blev då till salu och hade gått på bete tillsammans med Distinguido under sommaren 2013. Vi tyckte att Gibson och Distinguido var så bra kompisar att vi inte ville skilja dem åt, så vi behöll Gibson kvar här.

Gibson är mycket lättlärd, nyfiken och positiv, och brukar charma de flesta.


Galileo

Galileo XXIII, P.R.E-hingst född 2012.

Erik och jag köpte Galileo i mars 2015, för att han skulle bli Eriks häst. Galileo kommer från samma uppfödare som Distinguido och de två har samma mamma. Han var relativt ohanterad när han kom hit men inte alls så skygg som Distinguido var. I stamtavlan har Galileo mycket Cartujano-blod.

Galileo är en ganska obekymrad kille när det gäller saken i omgivningen, men ändå känslig när man hanterar honom. Galileo och Mr Pommeroy är mycket bra kompisar.


Mr Pommeroy

Mr Pommeroy, Welsh Cob-valack född 2014.

Mr Pommeroy kom till oss i juni 2016. Vi var då i ett läge då vi behövde ha en häst som lämpligt sällskap till Galileo, och när vi träffade Mr Pommeroy tänkte vi direkt att de två nog säkert skulle bli bra kompisar. Mr Pommeroy är en mycket nyfiken och vänlig kille, som älskar att bli borstad och pysslad med, och visade sig bli bästa kompis med Galileo.


Hästar vi minns

10264028_280157922156397_3994401143834365713_o
Titan

Titan, Nordsvensk Brukshäst-valack 2001-2018.

Titan var den häst Erik och jag köpte när vi äntligen hade möjlighet att köpa en egen häst som vi kunde träna akademisk ridkonst med. Eftersom Bent Branderup uttryckt det som så i en tidning att vi här i Norden inte behövde importera dyra P.R.E, när vi hade en så fantastisk inhemsk ras att rida. Bent syftade då på Nordsvensken, men kanske då mer Kallblodstravaren, än Nordsvensk Brukshäst. Nåväl, Titan var den häst vi köpte, och där började vår långa resa med häst.

Erik och jag beslöt oss för att sälja Titan när vi kom till en punkt i livet där vi var tvungna att se realistiskt på hur väl vi kunde ge Titan det han ville ha. Med våra förutsättningar och drömmar om framtiden insåg vi att det bäst lämpade var att finna ett nytt hem till Titan. Hur gärna vi än ville ha honom kvar, finns det en begränsning i hur mycket tid, ork och pengar man har på sitt konto, och därmed kan lägga på varje häst.

Titan fick flytta till en tjej där han fick gå tillsammans med ett annat Nordsvenskt Brukssto, han fick en sin flickvän igen, efter att Perla flyttade. 2018 insjuknade Titan i kolik som tyvärr var så illa att han fick vandra vidare till de evigt gröna ängarna…

När vi sålde Titan var han utbildad till samlad skritt, trav och galopp galopp. Halva steg/piaff, påbörjad skolhalt och lite passage-takt i traven när han hade bra dagar. Titan hade passtaktig galopp av naturen och därför var galoppen en gångart som var extra svår för honom. Han hade en grov och bred kropp. Att få honom med sig var inte alla gånger helt enkelt, och lätthet i ridningen var väldigt viktig då han annars blev tung på bogarna.

Titan är också den häst som jag gjorde mitt väpnarprov med, och som jag även visade longer- och markarbetsprov med, vilket han gjorde väldigt fint – jag är väldigt stolt över vad han uppvisade då. Han är den häst som lärde mig att rida, för allt fick jag och han kämpa oss till. Jag skulle säga att det är tack vare Titan som jag har varit tvungen att lära mig biomekanik och verkligen ha med mig förståelsen när jag rider och undervisar, eftersom hans kropp inte var lätt att jobba med. Trots att det många gånger var svårt och jag var på väg att ge upp, kan jag inte annat än vara tacksam för att ha haft Titan som första häst och läromästare under alla dessa år.


Perla

Perla, Nordsvenskt Bruks-sto född 2004.

Perla var Eriks första häst och liksom med Titan, så blev det ögonblicklig förälskelse när Erik fick träffa Perla första gången. Hon kom in som en yrvind i stallet, två år gammal, full med energi. Perla och Titan har varit med oss på alla möjliga slags äventyr och hon är en helt fantastisk individ. Det enda som ställde till det för oss var att hon var ett sto, och vi bestämt oss för att bara ha pojk-hästar hemma. Vi kände redan när Perla var ung att hon verkade längta efter föl, men för oss passade det aldrig riktigt bra, vi tyckte inte att vi hade tillräckligt bra förutsättningar för det hemma.

Vi hade Perla fram till sommaren 2015, då vi lämnade henne för betäckning med Nordsvenska Brukshingsten Harpun. Vi hade då bestämt oss för att sälja henne, och det föll sig som så att ägarna till Harpun ville behålla Perla, där fick hon stanna.


Gloria

Gloria är en Svensk Ridponny, född 2009, som vi köpte i Motala, i början på 2011. Jag hade då relativt nyligen kommit hem från min praktik i Danmark och kände att jag ville ha en lite mindre och nättare häst, och då blev det Gloria.

Gloria hade en helbror som vuxit över D-ponnymått, så vi trodde att hon skulle bli uppåt 150 cm hög. Det visade sig dock att Gloria stannade på ca 140 cm och så nätt som hon ändå var, kände jag att hon var för liten och klent byggd för mig. Jag kunde inte känna att hon bar mig med lätthet, och därför beslöt Erik och jag mig för att sälja henne.

Det är inte lätt att sälja ponnyer, och särskilt inte små ponnyer, då de tyvärr ofta verkar gå från stall till stall. Turligen nog sökte Michelle Wolf, som är Table Master för Ridderskapet, en häst till en familj vars döttrar tränade hos Michelle och Engaarden Skole för Akademisk Ridekunst i Danmark. Sålunda blev det så att Gloria hamnade i Danmark.


Kårahn var en svart liten Kallblodstravare född 1991. När Titan var tre år tänkte Erik och jag att det vore bra att ha en till häst så att vi kunde rida ut tillsammans och då en läromästar-häst. Valet föll på Kårahn, som Katrin Wallberg hade till salu.

Kårahn

Tyvärr hade Kårahn mycket stress med sig i bagaget från travet, vilket vi inte insåg innan vi köpte honom, och han funkade bäst att rida på ridbana, så efter ett par år gav vi upp försöken med att få honom att fungera på uteritt och sålde honom vidare till en kvinna som ville jobba med hans stress.